Multe companii internaționale și-au început activitatea în România cu reprezentare locală și management romanesc, în special în anii `90. A fost cel mai ușor mod de a dezvolta piața fără prea multă pregătire și implicare. Manageri locali erau de obicei (și uneori încă mai sunt) lideri care s-au autoperfecționat, având propriile lor convingeri. Datorită rețelelor din care făceau parte și personalității lor puternice, au reușit adesea să demonstreze o capacitate impresionantă și să obțină rezultate promițătoare. De îndată ce piața a atins un nivel mai matur, conducerea de la sediile corporațiilor a fost tentată să interfereze mai mult cu mediul de afaceri local și să implementeze strategii, reguli și linii de raportare, cu scopul de a dezvolta pe mai departe afacerea.

Nu de puține ori, acest lucru a dus la conflicte între Managerul General de la nivel local și conducerea de la sediu, care s-au încheiat uneori cu schimbarea liderului autohton.

În multe cazuri, tranziția nu a fost bine pregătită. În trecut, liderii locali au fost acceptați așa cum erau și a existat o reticență în a-i face să se alinieze la standardele internaționale de teama de a nu pierde în afaceri. Uneori, puterea liderilor locali este într-adevăr foarte mare datorită relațiilor pe termen lung cu clienții, colegii și instituțiile care nu sunt atât de transparente pentru cei din afară, iar acest lucru face dificilă înțelegerea a ceea ce se întâmplă cu adevărat.

Trecerea de la stilul auto-perfecționat la cel corporatist înseamnă totodată un transfer de putere, care este adesea dificil de acceptat de către liderii locali. Lumea modernă a managementului se bazează pe aliniere, consecvență și conformare, aceasta fiind adesea o pastilă greu de înghițit, deoarece limitează puterea de decizie și de a face lucrurile în „stil propriu”. Managerii locali au considerat adesea acest lucru ca un semn al lipsei de încredere și de competență, reputația lor fiind amenințată la nivel local.

În multe cazuri, o astfel de schimbare relevă, în primul rând, lipsa capacității de a se adapta la o lume nouă care nu mai este bazată pe modelul de „șef mare” cu un stil de conducere autocratic. Am văzut lideri locali buni care preferă să părăsească compania, în loc să se adapteze și să învețe lucruri noi.

Ce poate face o firmă internațională atunci când acest tip de probleme de tranziție pot apărea în filiala locală? Pregătiți și explicați cu atenție tranziția, cu semne clare către conducerea locală că intenționați să continuați. Nu așteptați prea mult pentru a face schimbarea, poate fi mai greu mai târziu. Exprimați în mod clar ceea ce doriți. Un Manager General local poate fi totuși o alegere potrivită pentru a ocupa poziția. Prin urmare, corporatiștii ar trebui să cântărească cu atenție avantajele și dezavantajele înainte de a lua măsuri. Poate organizația să susțină indivizi puternici, care au propriul stil, chiar dacă acesta este uneori autocratic? Foarte puține pot.

Asigurați-vă că dezvoltați, de asemenea, relații cu nivelul doi local, integrând persoanele respective în grupuri și proiecte internaționale de lucru. Poate fi, de asemenea, o soluție să insistați pe crearea de profesioniști și mai ales a unui potențial adjunct al directorului general. Această persoană poate primi apoi formare modernă și poate fi ținută mai aproape de gândirea corporatistă. Făcând acest lucru, veți reduce pericolul de a pierde totul dacă liderul pleacă.

Dr. Michael Schroeder

michael.schroeder@linarson.com