Cu toții am fost îngroziți de violențele războiului din Ucraina. Nimeni nu credea că așa ceva se poate întâmpla în Europa. În momentul în care este scris acest articol, războiul nu s-a încheiat, rezultatul este incert. Acest război îngrozitor, așa cum se desfășoară în acest moment, dezvăluie, de asemenea, câteva lecții fundamentale despre viață, dar și despre organizații de tot felul. Aș dori să vă împărtășesc câte ceva din ce învăț eu în aceste zile:

 

  1. Este foarte bine să crezi într-un viitor mai bun, dar să fii pregătit și pentru o evoluție mai puțin favorabilă, chiar dacă situația nu arată așa la început. Lumea este așa cum este, există forțe pozitive și negative, există succes și eșec, doar pentru a numi câteva polarități. Da, ambele aspecte trebuie avute în vedere, orice decizie trebuie să includă ambele variante. Prin urmare, fiecare companie trebuie să fie pregătită ca lucrurile să nu iasă așa cum a fost planificat.

 

  1. Merită să lupți pentru ceea ce crezi, pentru valorile tale. Ucrainenii, bărbați și femei, au demonstrat extrem de multă hotărâre să-și apere țara și toate lucrurile în care cred. Deseori, în lumea noastră confortabilă, suntem prea mulțumiți și luăm lucrurile ca fiind de la sine înțelese. Ne abținem să exprimăm opinii la locul de muncă pentru că ne temem să nu fim sancționați, sau nu considerăm că este necesar să ne implicăm în întregime. De asemenea, uneori ne lipsește puterea intrinsecă de a elibera ceea ce este în interiorul nostru, preferând compromisul în locul realizării de sine.

 

  1. Conformarea este periculoasă. Societățile și organizațiile au o nevoie stringentă de contraforțe care să pună în mod constant în discuție sistemul. Orice societate, orice companie are nevoie de opoziție, de o competiție corectă de idei. Acest lucru trebuie stimulat și nu pedepsit. Cu cât o organizație rămâne neschimbată mai mult timp, cu atât își asumă mai multe riscuri să moară din interior. Niciun om nu trebuie lăsat să aibă prea multă putere pentru prea mult timp.

 

  1. Liderii care au prea multă putere tind să nu-i mai asculte pe alții, nici măcar nu vor să aibă persoane care gândesc diferit în jurul lor. Așa cum spune Adam Grant, un autor celebru, pe LinkedIn în aceste zile: „Liderii care refuză să audă critici aleg să nu învețe. Cu cât urci mai sus, cu atât mai mulți oameni ezită să te provoace. Reducerea la tăcere a disidenței este un pas către a deveni dictator”.

 

  1. Liderii excepționali apar ca rezultat al unei situații extreme. Zelenskyj a fost un actor de comedie și nimeni nu l-a luat cu adevărat în serios până când criza nu a început să ia amploare. Acum a devenit întruchiparea liderului curajos. Poate că și în organizația dvs. pot apărea lideri în situații problematice, așa că lăsați-le spațiu să acționeze! Lăsați-i să se ridice, chiar dacă pot fi mai buni decât dvs.!

 

 

Dr. Michael Schroeder

michael.schroeder@linarson.com