Trăim momente de cumpănă. Liderii sunt și ei supuși unei presiuni enorme pentru a menține performanțele în ciuda limitărilor stricte impuse de Coronavirus și unui viitor destul de nesigur cu privire la direcția în care se îndreaptă lumea afacerilor. Nu este deloc surprinzător că unii dintre noi facem și greșeli. Am identificat 7 greșeli tipice, pe care le puteți evita pe terenul dumneavoastră profesional de joc.

1. Comunicarea nu este punctul dvs. forte

Echipa vă urmărește îndeaproape, mai ales în această perioadă nesigură. Este atentă la fiecare cuvânt pe care îl spuneți, pentru a afla ce se întâmplă de fapt. Dacă mesajele pe care le transmiteți sunt ambigue sau neclare, creați mediul perfect pentru zvonuri. Dacă nu comunicați suficient sau dacă este o comunicare superficială, vor căuta răspunsuri în alte surse, poate vor crede știrile alarmiste de care este plin Internetul, ceea ce va crea în jurul dumneavoastră un mediu propice pentru panică și dramatism. Trebuie să vă exprimați cât se poate de clar și să dați dovadă de sinceritate, mai ales când este vorba de decizii dureroase, precum disponibilizările. Procesele și etapele trebuie să fie cât se poate de transparente, pentru a putea fi urmate. Acest lucru stabilește adesea, încă de la început, un cadru orientativ. O importanță deosebită o are încrederea pe care colaboratorii o au în dumneavoastră, cu privire la abilitatea de a gestiona orice situație. Fiți atenți la limbajul non-verbal care poate transmite un mesaj diferit față de ceea ce spuneți de fapt. De asemenea, a fost demonstrat că discuțiile dificile trebuie purtate față în față cu echipa, și nu online.

2. Luați decizii prea repede

Mulți lideri intră în panică foarte repede și pot lua decizii pripite, care ulterior se dovedesc a fi greșite. Da, într-adevăr, pe timp de criză suntem în modul de supraviețuire, așadar nu vă grăbiți și faceți-vă o idee clară despre situația respectivă. Păstrați-vă calmul și vedeți ce se întâmplă. Detașați-vă puțin de munca de zi cu zi. A lua o decizie pripită sau a nu lua nicio decizie este la fel de greșit. În acest context, este important să aveți încredere că puteți face față situației, sau cel puțin să vă păstrați direcția, fără a vă lăsa distras. Nu omiteti posibilitatea de a reflecta și de a vă sfătui cu colaboratorii dumneavoastră cei mai apropiați, înainte de a face totul public. Pe lângă informații prețioase, ei vă pot ajuta să evaluați situația dintr-o perspectivă nouă, iar colaboratorii dvs. se vor simți integrați în proces.

3. Dați doar vești cu conotație negativă

Unii dintre noi ne concentrăm doar pe transmiterea veștilor rele. Acest lucru se adaugă la starea deja proastă în care se află mulți dintre colegi, iar motivația acestora va scădea adesea dramatic. Toți știm că oamenii au nevoie de speranță și încredere că lucrurile merg într-o direcție bună și că vom ieși din criză. Astfel, liderul nu trebuie să uite să dea vești bune, să aprecieze anumite comportamente și să încurajeaze solidaritatea dintre colegi. Orice companie ar trebui să dezvolte în această perioadă strategii proprii de supraviețuire și de revenire după criză. Definirea unui parcurs clar ajută la transmiterea mesajului că nu ați pierdut controlul. De exemplu, definirea clară a măsurilor ce trebuie luate pentru a preveni sau a gestiona problemele create de Coronavirus în cadrul societății. Găsiți mix-ul ideal de vești bune, pentru a da și veștile rele, și veți vedea rezultatele în scurt timp.

4. Dați prea multe indicații

Atunci când suntem sub presiune, avem adesea tendința să ținem totul sub propriul control. Dăm prea multe indicații, uneori folosind un ton ridicat și poate ceilalți vor considera că nu ne purtăm bine sau că nu-i tratăm cu respect. Este evident că în lumea în care le trăim, denumită și VUCA (volatility, uncertainty, complexity, ambiguity) world, o situație nu poate fi gestionată de o singură persoană. Aveți nevoie de un grup eficient de colaboratori, cu experiențe diferite, care, împreună, pot lua decizii comune ce vor fi monitorizate ulterior. În mod paradoxal, în lumea instabilă de astăzi, este vorba mai mult de a delega decât de a controla. Delegând în mod inteligent sarcinile și având încredere în echipa dumneavoastră veți putea să vă păstrați mintea limpede pentru a vedea imaginea de ansamblu, fără a vă pierde în detalii.

5. Retragerea de pe câmpul de luptă

În lumea mea, în calitate de coach, pot observa din când în când că directorii executivi nu sunt suficient timp prezenți pe scenă. Se simt inconfortabil să se expună și să răspundă la întrebări delicate. Preferă să rămână acasă, să comunice prin alții sau doar în scris. Este evident că în contextul pandemic actual, posibilitățile de a ne întâlni fizic sunt restrânse, dar totuși angajații au nevoie de la șefii lor să-și facă simțită prezența în companie, să fie accesibili, în ciuda limitărilor. Nu uitați că în special în aceste momente, echipele dumneavoastră au nevoie să le fiți ghid și punct de referință. Trebuie să fiți vizibil și prezent.

6. Nu vă pasă suficient de mult de sentimentele echipei

Categoric petrecem mult timp în apeluri video. Comunicarea este mai scurtă și mult mai la obiect. Acest lucru poate reprezenta un câștig din punct de vedere al eficienței. Pe de altă parte, neglijarea relaționării este fatală. Câți lideri sunt cu adevărat capabili să își întrebe colegii cum se simt în aceste momente? Nu mulți. Exact acestea sunt momentele când puteți demonstra că țineți la oamenii voștri și că îi susțineți. Acum mai mult ca niciodată, este important ca ei să simtă că fac parte din echipă și să fie apreciați. Alocați-vă zilnic timp pentru acest lucru.

7. Neglijarea propriului echilibru interior

Un bun lider este în echilibru cu sine, iar oamenii simt acest lucru. Alergatul și agitația nu ajută pe nimeni, criza de nervi și epuizarea personală, nici atât. Poate că această criză este o oportunitate bună să aveți mai multă grijă de dumneavoastră. În mijlocul haosului, deveniți ochiul furtunii. Este un moment perfect pentru a practica yoga, atenția conștientă (mindfulness) sau orice altă formă de meditație. Atenția sporită față de lumea interioară ne ajută să susținem mai bine lumea exterioară, în schimbare și adesea stresantă.

 

Dr. Michael Schroeder

www.linarson.com