Volatilitatea din piețele de capital internaționale s-a manifestat și în România, pe măsură ce investitorii au reanalizat riscurile generate de actualul context. Astfel, la Bursa de Valori București (BVB), au fost realizate luna trecută mai multe tranzacții ca număr față de mai 2021, însă pe fondul unor volume mai mici. Astfel, aproape 118.000 de tranzacții au fost realizate luna trecută la BVB, cu 44,6% mai mult față de aceeași lună a anului trecut. Prin contrast, valoarea lunară de tranzacționare pe segmentul de acțiuni a fost luna trecută cu 2,5% sub nivelul din mai 2021 și a ajuns la 685 milioane lei. Valoarea medie zilnică a tranzacțiilor pe segmentul de acțiuni a suferit un declin mai accentuat, de 11,3%, și a ajuns la un nivel de 31,2 milioane lei.

Pe ansamblul primelor cinci luni, activitatea investițională s-a intensificat la BVB ceea ce a făcut ca valoarea de tranzacționare pentru toate tipurile de instrumente financiare să crească cu 35,7% și să depășească 10 miliarde lei, echivalentul a 2 miliarde euro. Lichiditatea medie zilnică pentru toate tipurile de instrumente financiare a ajuns la 96 milioane lei, aproximativ 19,5 milioane euro, ceea ce a corespuns unei rate de creștere de 36% față de aceeași perioadă a anului trecut. Investitorii prezenți la BVB au devenit mult mai activi în perioada ianuarie-mai din acest an și au introdus cu 57,8% mai multe ordine de vânzare-cumpărare decât în aceeași perioadă a anului trecut. Astfel, la nivelul primelor cinci luni ale anului au fost realizate 697.000 de tranzacții.

„Vizibilitatea și notorietatea Bursei de Valori București rămân pe un trend ascendent. Anul trecut a fost un an record pentru BVB, am avut 23 de companii care au venit la cota bursei, iar în acest an avem deja 9 companii nou listate. Observăm și o mai mare reprezentare a bursei în viața de zi cu zi a românilor: aproape 90.000 de persoane realizează deja tranzacții la bursă prin intermediul unui broker autorizat. Bursa românească demonstrează că are capacitatea și anvergura de a contribui la dezvoltarea economică a României, își consolidează statutul de platformă solidă și eficientă de finanțare pentru stat și pentru companiile private și reprezintă o alternativă de economisire inteligentă prin gradul de diversificare pe care îl oferă investitorilor”, a declarat Radu Hanga, Președintele Consiliului de Administrație al Bursei de Valori București.

„Investitorii prezenți pe Bursa de Valori București au adoptat o atitudine de așteptare într-un context regional și global destul de complicat. Au avut loc mai multe tranzacții însă pe volume mai mici ceea ce indică o anumită expectativă de a vedea o serie de semnale mult mai clare care să le valideze sau nu strategia de investiție. Cei care au un orizont lung de investiție sunt avantajați de actualul context. Bursa a devenit o platformă mult mai ofertantă pentru economiile românilor pentru că oferta de companii prezente la BVB a devenit din ce în ce mai diversificată. Pe lângă companiile din domeniul financiar și energetic, observăm o reprezentare foarte bună a companiilor listate în domeniul tehnologiei, dar și al materialelor de construcții sau agricultură”, a afirmat Adrian Tănase, Directorul General al BVB.

Intensificarea activității investiționale a fost posibilă și datorită interesului crescut manifestat de tot mai mulți români, care au ales să devină investitori și să tranzacționeze instrumentele financiare listate la BVB. Potrivit datelor Fondului de Compensare a Investitorilor (FCI), la finalul primului trimestru numărul investitorilor ajunsese la 88.000. Comparativ cu finalul lunii martie din 2021, numărul investitorilor direcți la BVB a crescut cu 24%.

 

Florin Cepraga, Senior PR Specialist, Bursa de Valori București