Jocurile competitive pe computer (gaming-ul) a ieșit demult din camerele întunecate ale adolescenților. Este o scenă profesională, cu premii în bani și ratinguri care rivalizează cu evenimente sportive precum Liga Națională de Fotbal sau Liga Campionilor. E-sportul a devenit mainstream în Austria.

Austria ca locație de gaming

Potrivit unui studiu al Asociației austriece pentru software-ul de divertisment, 4,9 milioane de austrieci sunt amatori de jocuri video și fiecare al șaptelea austriac urmărește în mod regulat turnee de e-sport prin intermediul serviciilor de streaming sau prin canelele media tradiționale. Cluburile sportive tradiționale precum FC Schalke 04, Paris St. Germain sau FC Red Bull Salzburg au deschis o divizie suplimentară de e-sport în ultimii ani. Sunt cifre și fapte care ilustrează foarte bine cât de mare este potențialul industriei e-sporturilor, al gaming-ului în Austria.

Multe companii au recunoscut, de asemenea, această tendință și investesc în Austria în principal în turnee, ligi de e-sport și e-sportivi (atleți, jucători, gameri, antrenori). Merită menționate în acest context „A1 eSports League” a A1 Telekom Austria, „Red Bull pLANet oneline”, eBundesliga ( organizată de Bundesliga austriacă), evenimentul Game City din Primăria Vienei sau „Viennality”, un turneu de jocuri de luptă pentru care jucători din întreaga lume călătoresc la Viena. Premiile în bani, precum și numărul participanților și al spectatorilor cresc în mod constant în Austria. Sezonul 3 și sezonul 4 al Ligii A1 eSports, de exemplu, promit premii cumulative în valoare de aproximativ 70.000 de euro. Red Bull, cunoscut pentru sponsorizarea din sectorul actionsports, investește de asemenea în evenimentele sportive și sportivii cunoscuți din Austria. „Red Bull pLANet oneline” a devenit deja o parte integrantă și constantă a evenimentelor e-sport din Austria. În plus, există e-sportivi cu succes internațional din Austria - cum ar fi campionul mondial de Fortnite, David „Aqua” Wang sau profesionistul „Rocket League”, Maurice „Yueko” Weihs, care contribuie la creșterea popularității acestui sport.

Sectorul educației reacționează, de asemenea, la popularitatea tot mai mare a e-sporturilor. Universitatea de Management Aplicat va oferi cursul „eSports Management” în campusul său din Viena începând cu semestrul de iarnă 2020/21. Prin specializarea în sport, jocuri și divertisment, în cooperare cu experți de renume și susținători ai e-sportului, din Asociația de eSport din Austria (ESVÖ), subiectul e-sportului devine tot mai relevant și în cadrul universităților.

Ca urmare a pandemiei Corona și a diverselor forme de carantină impuse în primăvara anului 2020, furnizorii de pariuri clasice s-au confruntat cu probleme existențiale din cauza lipsei de evenimente sportive. Turneele de e-sport au devenit natural o completare a portofoliului care pare rezistent la crize și a generat venituri chiar și în perioade de distanțare fizică.

Perspectivă

Semnele vremurilor par să anunțe o schimbare de paradigmă în modul în care sportul este perceput și consumat. Austria a adoptat o atitudine extrem de pozitivă față de progresul în domeniul e-sportului și lucrează constant cu reprezentanți ai scenei respective pentru a îmbunătăți condițiile actuale și cadrul legal, pentru a stabili țara drept centru de e-sport în inima Europei . Chiar dacă nu putem spune cu siguranță în ce măsură creșterea numărului de utilizatori provocat de pandemie va fi susținută pe termen lung, un lucru e clar: tendința către evenimente digitale va fi greu de oprit.

Echipa ADVANTAGE AUSTRIA București