Această întrebare pare a fi oarecum exagerată pentru majoritatea dintre dumneavoastră, dar este important să începem să ne gândim la ea din timp.
De ce este atât de dificilă tranziția de la viața activă la „viața de după”? Atunci când lucrăm peste 30 sau 40 de ani, rămânem adesea blocați ca într-o roată de hamster, cu o viziune foarte limitată asupra vieții noastre. Adesea, ne reducem perspectivele strict la muncă și nu ne putem imagina viața fără ea. De-a lungul anilor, ne obișnuim cu toate privilegiile vieții profesionale, dar și cu toate contactele sociale pe care le avem în această perioadă. Acest lucru poate păli rapid atunci când jocul se oprește. Îmi amintesc că atunci când a trebuit să părăsesc lumea corporatistă, ceea ce mi-a lipsit cel mai mult au fost contactele cu colegii, clienții și alți parteneri de afaceri.
De asemenea, ceea ce se întâmplă adesea este că, de-a lungul anilor, ne identificăm foarte mult cu munca, ne dobândim importanța doar din această latură a vieții. Pentru unii, munca devine chiar o dependență. În cazul în care nu aveți un echilibru sănătos între muncă și viață personală, s-ar putea să vă încadrați în această categorie. Managerii de top se lasă adesea prinși de puterea pe care o au asupra organizațiilor și oamenilor, iar odată ce aceasta dispare, rămân goliciunea și lipsa de valoare.
Ce pot face ca să mă pregătesc?
În primul rând, nu uitați niciodată că ceea ce faceți în cadrul unei companii este doar un joc, unul foarte sofisticat. Chiar dacă este un joc lung, fiecare joc are un sfârșit. Spectacolul din care faceți parte va continua, chiar și fără voi. Jucați un rol, așa cum face un actor pe scenă. Această perspectivă vă ajută să vă distanțați puțin de ceea ce faceți.
În al doilea rând, nu vă luați prea în serios. Bucurați-vă de joc, dezvoltați-vă simțul umorului și umanitatea la locul de muncă, și da, acest lucru este posibil. Acceptați tot ceea ce vă iese în cale ca pe o oportunitate de a crește, de a învăța, de a deveni mai complet ca ființă umană. Nu ne referim aici doar la experiențe pozitive... obstacolele, dezamăgirile, eșecurile fac și ele parte din viață și vă îmbogățesc experiența.
În al treilea rând, cultivați-vă o viață în afara muncii. Aveți grijă să rezervați suficient loc în acest sens. Interacționați și cu persoane care nu au legătură cu munca dumneavoastră. Păstrați legătura cu familia și prietenii, acesta este un stabilizator important dincolo de viața profesională. Acest lucru presupune, de asemenea, să investiți timp, chiar dacă uneori acest lucru vă perturbă activitatea. Trebuie să vă luați o vacanță pentru a vă reface, pentru a vă deschide spre alte lucruri; nu permiteți nimănui și în special dumneavoastră să vă convingeți să renunțați la ea din cauza urgențelor legate de locul de muncă. Dumneavoastră sunteți urgența aici.
În al patrulea rând, păstrați contactul cu pasiunile dumneavoastră și dezvoltați-le în continuare. În cariera mea de coaching am întâlnit mulți manageri de top care, de-a lungul anilor, au uitat literalmente de hobby-urile și pasiunile lor, cum ar fi cântatul la pian, prelucrarea lemnului, învățarea limbilor străine sau predatul. De cele mai multe ori, pasiunile rămân tovarășul dumneavoastră pe viață. Ele sunt ca o grădină prețioasă de care trebuie să aveți grijă. Nu o lăsați să moară. Aveți grija de ea în continuu.
În al cincilea rând, dezvoltați orice tehnică de auto-conștientizare, meditație sau o practică religioasă. Acest lucru vă va ajuta să treceți peste momentele dificile și, de asemenea, va deschide o ușă către realități mai profunde care se află în spatele scenei vieții. Într-adevăr, trebuie să existe mai mult în viață decât scenele pe care jucăm, încercați să găsiți răspunsuri pentru voi înșivă, săpați tot mai adânc. Trăim doar în lumea exterioară a lucrurilor și a ceea ce este vizibil, rareori avem timp să explorăm și să prețuim latura noastră spirituală.
Fiți pregătiți, întotdeauna. Nu se știe niciodată cum se joacă viața cu dumneavoastră. Uneori, pensionarea vine mai repede decât vă închipuiți. Am avut câțiva clienți care au fost nevoiți să își părăsească locul de muncă din cauza epuizării, a restructurării sau a jocurilor de interese din organizație de pe o zi la alta.
Dr. Michael Schroeder
michael.schroeder@linarson.com