CINE SUNTEM
O comunitate de afaceri vibrantă, cu 460 de membri - companii americane, internaționale și românești, cu investiții totale de peste 20 miliarde USD și cu peste 250.000 de locuri de muncă create în România.
Camera de Comerț Americană în România (AmCham România) este o asociație de afaceri de prim rang, o voce recunoscută a comunității de afaceri în dialogul public-privat pe probleme legate de climatul economic și investițional oferit de România, de competitivitatea regională și globală a României sau parteneriatul România - SUA.
CE FACEM
Suntem angajați în facilitarea unui dialog deschis cu mediul decizional, recomandăm măsuri și priorități pentru îmbunătățirea climatului de afaceri și pentru creșterea competitivității economice a României.
AmCham România este o comunitate de afaceri deschisă care astăzi vorbește în numele a 460 de membri - companii americane, internaționale și românești cu operațiuni în România. Membrii noștri împărtășesc cele mai bune practici și expertiza pe care o dețin prin intermediul platformei de advocacy a AmCham, care reflectă atât priorități de afaceri transversale cât și sectoriale.
AmCham România este membru acreditat al Camerei de Comerț din SUA și face parte din rețeaua Europeană a organizațiilor AmChams. În România, AmCham se bucură de o solidă colaborare instituțională cu Ambasada SUA la București și este membru fondator al Coaliției pentru Dezvoltarea României (CDR).
PRIORITĂȚILE AMCHAM
Agenda de advocacy a AmCham urmărește în egală măsură interesele comerciale comune ale companiilor membre , precum și viziunea lor comună pentru o Românie prosperă pentru afaceri și pentru populație.
Recomandările AmCham sunt rezultatul efortului conjugat al membrilor reuniți în grupuri de lucru dedicate următoarelor domenii: piețe de capital și servicii financiare, guvernanță corporativă, concurență și ajutor de stat, educație, energie, mediu, sănătate, economie digitală, protecția datelor și e-privacy, macroeconomie, piața muncii, fonduri structurale, achiziții publice și PPP, real estate, fiscalitate, turism și legislația comercială.
Prioritățile strategice pe care toate grupurile de lucru AmCham le urmăresc în activitatea lor sunt centrate în jurul a 6 piloni principali: (1) asigurarea unui climat favorabil investițiilor, (2) dezvoltarea antreprenoriatului, (3) buna guvernare, (4) transformarea digitală, (5) viitorul muncii și (6) o politică fiscală modernă. Toate acestea sunt subordonate priorității de prosperitate pentru afaceri și populație.
În anii electorali, aceste priorități sunt prezentate detaliat într-un document cuprinzător care, de-a lungul anilor, a devenit reprezentativ pentru AmCham, respectiv Priorități pentru România. Foarte concis, prioritățile principale pe care AmCham le propune în cele peste 50 de pagini ale ediției din 2020, sunt:
- Pe termen scurt: Menținerea ratingului investițional, finalizarea proiectelor de infrastructură publică aflate în diferite etape de dezvoltare, identificarea unui nou model de convergență, reforma administrației publice.
- Pe termen mediu: România trebuie să valorifice oportunitatea de a se repoziționa pe lanțul valoric global prin creșterea relevanței economiei sale în regiune, la nivel european și global.
- Pe termen lung: Pentru a-și consolida relevanța economică și geostrategică pe termen lung, România are nevoie acum de un proiect de țară, pentru a defini rolul regional și internațional al țării după 2030.
AmCham își propune să fie un partener relevant și constructiv pentru partenerii de dialog, promovând în egală măsură soluții orientate spre viitor și răspunzând de asemenea provocărilor prezente și presante de pe agenda economică.
În acest context, o parte din recomandările și analizele AmCham sunt comunicate public pentru a face populariza subiectele și preocupările importante ale comunității de afaceri.
Cea mai recentă analiză de acest fel a vizat provocările și oportunitățile României în contextul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR). AmCham a reiterat convingerea că acest mecanism oferă României o oportunitate unică de a recupera decalajele majore acumulate în domenii strategice, și a solicitat reforme și investiții coerente, care sunt esențiale pentru ca PNRR să producă impactul sistemic așteptat.
Subiectele legate de piața de capital, sustenabilitatea bugetului de stat, politica fiscală sunt recurente în comunicarea publică a AmCham. Anual, AmCham măsoară prin sondajul Business Barometer nivelul de apreciere al membrilor cu privire la calitatea climatului investițional din România; rezultatele sunt prezentate presei și se bucură de o largă preluare.
În afară de advocacy, AmCham oferă membrilor și alte contexte care să permită interacțiunea, schimbul de informații și promovarea afacerilor, precum evenimente de business, seminarii, proiecte speciale.
Evenimentele AmCham pot fi întâlniri cu oficiali pentru a discuta priorități ale agendei de advocacy, precum și conferințe sau sesiuni de schimb de bune practici.
Dintre cele care s-au aflat recent pe agenda AmCham amintim:
- 11 mai: Primele 100 de zile ale administrației Biden – Harris și la ce să ne așteptăm în următorii 2 ani
- 25 mai: Întâlnirea membrilor AmCham cu Președintele Agenției Naționale de Achiziții Publice Liviu Bostan
- 25 mai: Întâlnirea membrilor AmCham Romania cu Vicepremierul Dan Barna pe marginea Planului National de Redresare și Reziliență
- 27 mai: Videoconferința regională dedicată transformării digitale în sănătate – o inițiativă AmCham Romania, AmCham Cehia și AmCham Slovacia.
- 10 iunie: AmCham Romania – AmCham Moldova Digital Business Bridges
- 16 iunie: Întâlnirea membrilor AmCham cu Președintele ANAF Mirela Călugăreanu pe tema digitalizării administrației fiscale
În 2021 am lansat o nouă inițiativă - seria întâlnirilor cu primarii, cu scopul de a facilita o discuție deschisă, practică între municipalități și comunitatea de afaceri cu privire la prioritățile administrațiilor publice și programele de sprijinire / atragere a afacerilor în orașe și zonele metropolitane. În primul trimestru, membrii AmCham au fost în dialog cu primarii din Brașov, Timișoara și Bacău și au fost încântați să afle că toate cele trei administrații prioritizează măsurile pentru a deschide orașele pentru afaceri.
Suntem recunoscători tuturor membrilor AmCham pentru sprijinul lor constant și pentru contribuția valoroasă la promovarea viziunii noastre comune pentru o Românie prosperă și suntem încântați să primim în comunitatea noastră noi membri care se alătură fluxurilor de lucru existente și folosesc platforma AmCham pentru a-și promova afacerea și expertiza.