Constantin Rotariu, proprietar și cofondator al Bitcoin România, este un om cu o misiune precisă: să-i convingă pe toți și să transfere totul în Bitcoin. De preferință, cât mai repede. De 7 ani este angajat într-o luptă de demistificare a criptomonedei și de promovare a numeroaselor oportunități oferite de aceasta, ca investiție personală și/sau la nivel de companie. „Desprinde-te de bănci” este sfatul lui pentru oricine vrea să asculte. Conectând lumea online cu cea offline cu ajutorul bancomatelor Bitcoin, ascensiunea Bitcoin România merge în paralel cu evoluția fulminantă și cu popularitatea crescândă a monedei. Dar ambiția sa nu se oprește aici: „Plănuim să avem peste 250 de bancomate Bitcoin în România până la finalul anului și milităm ca firmele să investească în Bitcoin”. Pregătiți-vă să fiți uimiți!

Bitcoin România, prima și cea mai mare platformă din țară de tranzacționare a criptomonedelor, aniversează în martie 7 ani de prezență pe piață. Care sunt cele mai importante momente din activitatea companiei în tot acest timp?

Am adus primul bancomat Bitcoin din Europa, a fost grozav! Vă dați seama? După ce a apărut în Canada și în SUA, România era prima în Europa care să aibă așa ceva. Nu Amsterdam, Londra sau Berlin, ci România! Iar când am depășit 100.000 de utilizatori Bitcoin România, pe platforma noastră, a fost semnul că Bitcoin chiar și-a luat avânt.

La finalul anului trecut ați avansat către zona offline, lansând franciza pentru bancomate cu criptomonede. Cum s-a reflectat această schimbare de strategie în activitate și care sunt așteptările pe termen mediu și lung?

Cred că bancomatele ajută la acceptarea generală a Bitcoin de către publicul larg. Scade limita de tranzacționare (cumpărare/vânzare) pentru mulți. Acum, dacă ai 100 de lei în portofel, poți merge direct la un bancomat Bitcoin și cumperi monede de ei. Pur și simplu pui banii în aparat, iar achiziția se face automat prin platforma noastră, adăugând valoarea respectivă în contul tău Bitcoin. La fel și la vânzarea de Bitcoin, scoți pur și simplu bani de la bancomat.

Care sunt principalele argumente în favoarea transferului de capital din contul bancar clasic în criptomonede?

Dacă te uiți la intrarea pe piață a Bitcoin, a ajuns de la câțiva cenți la $50.000 în prezent (la momentul redactării). Sigur, fiind o monedă volatilă, i-a mai și scăzut valoarea uneori. Însă în ultimii 10 ani s-a dovedit o investiție impecabilă. Analiștii financiari previzionează mai multe praguri ce vor fi atinse de Bitcoin în următorii 5 -10 ani, mergând de la 250.000 la 1 milion. Asta a dus la un fenomen nou: de-bancarea! O nouă modalitate pentru companii de a-și mări capitalul. Să zicem că avem €10.000 capital curent. În climatul bancar actual și viitor, dobânda este între foarte mică și 0. După 5 ani vor fi tot €10.000 , dar pierzi din puterea de cumpărare. Poți cumpăra mai puțin de cei €10.000. Bagă banii aceia în Bitcoin, și, dacă urmăm previziunile mai moderate de, să zicem, €500.000 per Bitcoin în 10 ani, atunci cei €10.000 devin €100.000. În prezent, companiile își migrează capitalul spre Bitcoin. De exemplu, Jack Dorsey (CEO Twitter și proprietar Square) a anunțat recent că Square a cumpărat Bitcoin în valoare de $50 milioane. Nu trebuie să mai explic cum în ultimele două luni, cu Bitcoin ajungând de la $30.000 la $50.000, Square și-a majorat valoarea peste noapte. La Bursa de la New York vezi companii care și-au migrat capitalul și și-au dublat, triplat și împătrit valoarea peste noapte. Iar asta nu e doar pentru corporații. Același lucru se aplică pentru un IMM sau o persoană fizice. La Bitcoin România avem un program special pentru investiții de acest gen. Oferim posibilitatea de a investi, garantând în același timp rambursarea sumei inițiale dacă nu se face profit. Într-atât suntem de încrezători în evoluția Bitcoin!

Moneda digitală Bitcoin doboară record după record, ajungând la jumătatea lui februarie aproape de ”borna” de $50.000. Cum se explică această creștere, cât de sustenabilă este și cum anticipați evoluția celor mai cunoscute criptomonede?

E vorba de o combinație de factori care a dus la o acceptare mai amplă. În primul rând, există mai mulți brokeri și investitori instituționali, un indicator că Bitcoin a devenit mai interesant ca investiție, atât pe termen scurt, cât și lung. Apoi, factorul siguranță joacă și el un rol. În anii de început ai pieței au fost multe cazuri de piratare a platformelor și calculatoarelor (oamenii stocau Bitcoin pe calculatorul personal). Au fost mulți `cowboy` care s-au folosit de Bitcoin ca să facă bani rapid, lansând platforme de tranzacționare cu investiții minime sau absente în soluții de securitate. Acest lucru s-a schimbat semnificativ. În prezent Bitcoin poate fi stocat în seifuri de ultimă generație, care impun tot felul de protocoale ce împiedică accesul neautorizat. În plus, companii ca PayPal au inclus Bitcoin printre opțiunile lor de plată. Nu degeaba, desigur. Și mai sunt si bancomatele Bitcoin (14.000 în lume, 33 în România), vizibile, ceea ce duce la o acceptare mai amplă din partea publicului. A ajutat și faptul că de fiecare dată când cursul crește mass-media prezintă asta în mod amplu. Deci, tot mai mulți oameni pot avea acces la informații despre Bitcoin.

Cât de receptivi sunt românii la acest tip de investiție și la ce valoare estimați investițiile lor în criptomonede la nivelul anului curent?

Românii sunt prin natura lor ușor neîncrezători, dar sunt deschiși către nou. Investitorii privați au fost, desigur, primii care au apărut și au constituit un flux continuu. Companiile din România sunt ușor temătoare să investească direct în Bitcoin, ceea ce ține de lipsa de informații, nicidecum de lipsa cadrului legal sau a altceva. Și mă refer aici la consultanții financiari și la contabili. Dacă nu au informații despre ce poate realiza o companie cu Bitcoin, nici nu vor aplica în mod activ o astfel de soluție, nici vorbă s-o sugereze! Sau vor fi chiar reticenți la simpla menționare a ideii. Asta e o provocare pentru noi. Și ne face plăcere să le oferim explicații.

Bitcoin Romania organizează un prânz de lucru la sediul lor, în fiecare marți, de la 12.30 la 14.00. Sunt admise maxim 4 persoane concomitent, care pot discuta direct cu Constantin Rotariu posibilitățile de investiții pentru companii. Sunteți interesat să participați? contact@bitcoinromania.ro