Green Deal (Pactul Ecologic European), cea mai complexă inițiativă climatică din lume, este considerat „momentul omului pe Lună pentru Europa”. Obiectivele programului sunt extrem de ambițioase: să devină primul continent neutru din punctul de vedere al emisiilor de carbon până în 2050, armonizarea economiei și a modului în care consumăm resursele cu nevoile planetei și să se asigure că nimeni nu este lăsat în urmă.

Green Deal prezintă o foaie de parcurs generală pentru atingerea acestor obiective, dar cum puteți dvs., în calitate de om de afaceri, municipalitate, producător, agricultor, furnizor de servicii sau utilități, să faceți primul pas? Ce măsuri practice puteți lua pentru a participa - începând chiar din acest moment - la planul ambițios al Green Deal de a reduce emisiile, crea locuri de muncă și stimula inovațiile?

Signify, lider mondial în iluminat, a creat programul Green Switch (de trecere la o economie sustenabilă), cu ajutorul căruia puteți trece imediat la treabă. Iluminatul conectat LED vă oferă una dintre cele mai simple și adesea trecute cu vederea soluții pentru a reduce emisiile de gaze de seră. Mai mult, adăugați capacitățile IoT la infrastructura de iluminat conectat și viitorul inteligent va deveni realitate, stimulând crearea de locuri de muncă și aducând prosperitate.

Avem nevoie de acțiuni climatice îndrăznețe, chiar acum. L-am întrebat pe domnul Răzvan Copoiu, Director General Signify România care sunt mijloacele pentru a participa rapid și eficient la inițiativele emblematice ale Green Deal.

Domnule Răzvan Copoiu, ne puteți oferi câteva detalii despre programul Green Switch derulat de Signify, care propune o serie de soluții pentru alinierea cât mai rapidă la programul Green Deal?

Obiectivele programului Green Deal, cea mai complexă inițiativă climatică la ora actuală, sunt extrem de ambițioase: Europa ar deveni până în 2050 primul continent neutru din punct de vedere al emisiilor de carbon. Acest program are în plan armonizarea economiei globale cu modul în care sunt consumate resursele pentru o mai bună aliniere la nevoile planetei.

Programul nostru Green Switch este corelat cu obiectivele Green Deal și, așa cum ați precizat, propune soluții simple, rapide care pot contribui imediat la îndeplinirea unor ținte. Ne propunem să contribuim la tranziția României către un viitor mai verde, mai inteligent și mai bun pentru generațiile viitoare.

Ceea ce este important de menționat este că lumina are un rol esențial în siguranța și confortul oamenilor, inovațiile noastre ajutând astfel în mod activ la îmbunătățirea traiului, iar acest program are ca scop eficiența energetică. Signify militează de mulți ani pentru iluminatul eficient și de calitate, astfel încât să avem un impact pozitiv asupra planetei. Concret, iluminatul conectat LED oferă una dintre cele mai simple soluții pentru a reduce emisiile de gaze cu efect de seră.

Cum vedeți dumneavoastră aplicarea acestor programe în domeniul iluminatului în România, în contextul în care există deja la noi câteva programe de eficientizare energetică?

Suntem bucuroși că, dincolo de sectorul privat, iluminatul inteligent a început să se extindă și la nivelul orașelor, chiar și în cele mici și în zona rurală, în comune.

Programele cum sunt AFM sau PNRR au fonduri pentru modernizarea sistemelor de iluminat în sectorul public. În ceea ce privește iluminatul public din România, din cele 2 milioane de becuri utilizate pentru iluminatul rutier și stradal, aproximativ 25% dintre ele au fost deja înlocuite cu tehnologia LED, printr-un program de Iluminat Public numit „smart city”, care ar permite reducerea consumului de energie cu 80%. Însă sunt multe sectoare care necesită intervenții majore într-un sistem de iluminat eficient și de calitate, de exemplu cel sanitar sau educațional. Astfel de programe sunt binevenite, iar dacă vor fi implementate corect vor ridica considerabil standardul de viață din România.

Ce condiții ar trebui prevăzute prin programul PNRR pentru a duce la un iluminat corect și de calitate ?

În acest an, prioritatea este sectorul public, iar direcția noastră este aliniată la PNRR, pentru că vrem să subliniem aportul iluminatului ca o componentă foarte clară de eficiență energetică și de reducere a costurilor, precum și a amprentei de carbon, indicatori de performanță urmăriți de PNRR. Avem la dispoziție o perioadă scurtă în care putem accesa fonduri PNRR pentru implementa soluții ce au ca rezultat economia la energie, astfel încât să scădem factura la energie a orașului. Cea mai simplă soluție pentru modernizarea sistemului de iluminat este reprezentată de becurile LED, care scad consumul cu 50%. Tranziția la iluminatul cu LED este una dintre cele mai simple proceduri de modernizare, pentru că nu necesită investiții mari de capital, se poate face într-un interval scurt, asigură o recuperare rapidă a investiției și costuri reduse de întreținere. De exemplu, în 2006, aproximativ 19% din consumul global de energie era cauzat de iluminatul stradal convențional. În urma trecerii treptate la soluțiile digitale, acesta a scăzut la 13% în 2018 și se estimează că, până în 2030, prin continuarea procesului de „LED-ificare” și a utilizării tehnologiei IoT, ponderea iluminatului va ajunge la 8%.

Dacă adăugăm și componenta de conectivitate, nu se realizează numai economii de până la 80% comparativ cu iluminatul convențional, dar se permite controlul la distanță și managementul informațiilor în timp real despre starea și funcționarea sistemului de iluminat, prin funcția de colectare și partajare a datelor.

Cum se poate face trecerea de la exploatare-producție-aruncare la utilizare-reutilizare-regenerare?

Dacă s-ar continua economia de tip exploatare-producție-aruncare ar trebui să consumăm resursele a trei planete Pământ până în anul 2050. Jumătate din emisiile de gaze cu efect de seră sunt generate de producerea și folosirea de materiale noi. Acestea sunt motivele pentru care trecerea la economia de tip utilizare-reutilizare-regenerare este extrem de importantă pentru protejarea mediului și construirea unui viitor sustenabil. Sustenabilitatea face parte din ADN-ul Signify. Obiectivul nostru este acela de a explora potențialul extraordinar al luminii pentru o viață mai luminoasă și o lume mai bună. Prin folosirea iluminatului LED circular și conectat de către companii, în orașe și locuințe, Europa poate realiza economii extraordinare de electricitate - putem ajunge chiar și la eliminarea nevoii de a construi noi centrale electrice. Corpurile noastre printate 3D au o amprentă de carbon cu 47% mai mică decât cele tradiționale, din metal. În plus, pot fi returnate la finalul ciclului de viață, pentru a fi reciclate și printate din nou. Opțiunile noastre Light-as-a-Service – care oferă clienților posibilitatea de a plăti doar lumina folosită, în timp ce noi gestionăm, reutilizăm și reciclăm corpurile de iluminat – promovează sustenabilitatea pe toată durata ciclului de viață al produselor de iluminat. În plus, abordarea noastră de iluminat circular reduce costurile de întreținere cu 60% și generează zero deșeuri.

Prin schimbarea modului în care creăm și utilizăm lumina, putem îmbunătăți viața și putem avea un impact pozitiv asupra planetei.

Care este cea mai eficientă metodă de sustenabilitate într-o companie?

Ultimii ani au demonstrat cât de rapid se pot schimba prioritățile companiilor, însă sustenabilitatea a rămas în topul ierarhic al obiectivelor organizaționale. Multe dintre aceste companii au adoptat strategii bazate pe modelul ESG, care cuprinde indici de mediu, de social și de guvernanță. Aceasta este noua abordarea a responsabilității în business.

Funcționarea după modelul ESG nu presupune doar eficiență energetică, ci și minimizarea efectelor asupra schimbărilor climatice și etice în management. O companie responsabilă social va asigura, în primul rând, un mediu de lucru sigur și flexibil, care susține dezvoltarea angajaților.

Ce înseamnă iluminat inteligent și cum îi ajută pe clienți să îmbunătățească eficiența, siguranța și să optimizeze operațiunile?

Iluminatul inteligent îmbină iluminatul cu LED și tehnologia informației pentru a duce lumina dincolo de simpla funcție de a ilumina.  Iluminatul eficient energetic cu LED și controlul inteligent al iluminatului minimizează consumul de energie și contribuie la atingerea obiectivelor de sustenabilitate. Platforma noastră IoT Interact permite sistemelor de iluminat cu LED conectat și rețelelor de senzori încorporați să colecteze date și să ofere clienților informații detaliate, avantaje și servicii noi.

Cu software-ul de management al iluminatului, puteți deține controlul total asupra iluminatului dumneavoastră pe mai multe etaje, în mai multe clădiri sau locații – de oriunde și oricând. Un panou de control intuitiv vă oferă informații detaliate despre utilizarea iluminatului și vă permite să optimizați de la distanță operațiunile de iluminat.

Avantajele acestei aplicații sunt, pe lângă reducerea semnificativă a costurilor, securitatea robustă, dar susține și eficiența angajaților deoarece s-a dovedit științific că lumina are un impact profund asupra corpului uman. De asemenea, sistemul utilizează cele mai bune standarde de securitate cibernetică din clasa sa și permite accesul la sistemul de iluminat doar pentru personalul autorizat.

Care sunt, din punctul dumneavoastră de vedere, schimbările necesare în acest mediu cu care ne confruntăm astăzi pentru un viitor curat?

Consumul de energie a crescut rapid de câțiva ani, în conformitate cu scăderea rapidă a resurselor naturale; asta trebuie să se schimbe. Pentru a profita la maximum de aceste resurse, mai multe companii trebuie să treacă la o abordare a economiei circulare. O economie circulară folosește resursele în mod eficient fără a le irosi, folosind reutilizarea în detrimentul aruncării. Deci, cum se încadrează problema iluminatului în această imagine a economiei circulare? Când relaționăm economia circulară cu iluminatul, produsele sunt concepute într-un mod pe deplin durabil. Când corpul de iluminat ajunge la sfârșitul duratei de viață, acesta poate fi modernizat și reutilizat, sau materialele și piesele pot fi returnate pentru reutilizare sau reciclare. Dacă noi, industria în ansamblu, reușim să înțelegem și să aplicăm aceste principii, ne vom bucura cu toții de o viață mai strălucitoare, într-o lume mai bună.

 

Website: https://www.signify.com/ro-ro