Într-un context economic internațional dominat de țări asiatice, industria navală românească a reușit să rămână un pilon important în economie prin investiții private continue în tehnologii noi, resursă umană de specialitate și capacitate de producție îmbunătățită. Potențialul ridicat al acestei industrii în România a fost remarcat de investitori care au adus aici cunoștinte, viziune nouă și, nu în ultimul rând, capital pentru investiții. Am stat de vorbă de curând cu CEO-ul unei companii emblematice – DMT Marine Equipment, care produce în România echipamente de punte de cea mai înaltă calitate și care pot fi regăsite pe vase din toată lumea. Compania s-a înființat la Galați, în urmă cu exact 20 de ani, pornind de la o echipă mică, tânără și entuziastă, într-un birou de apartament, ajungând astăzi la 260 de angajați direcți și mulți alti subcontractori.

 

L-am întrebat pe Piet ter Schure, CEO-ul DMT, cum a găsit industria navală la începutul anilor 2000 când a înființat compania, și cum o percepe astăzi.

„În 2001 când am înființat DMT, industria navală era destul de conservatoare și dificil de urnit înspre inovare și crearea de echipamente îmbunătățite atât în ceea ce privește proiectarea cât și materialele utilizate sau furnizorii selectați. Am început prin a ne adresa pieței din Olanda unde reușeam să vindem echipamente destinate vaselor fluviale pentru care prețul era cel mai important criteriu în selecția furnizorului de echipament de punte. Dacă în acea perioada exista un obicei de a comanda vase din Europa de Est, la scurt timp, China s-a impus că producător preferat din considerente de preț. De altfel, China este și astăzi, alături de Korea de Sud și Japonia, cel mai puternic pol de producție în industria navală mondială. În ultimii 8-10 ani, însă, lucrurile s-au mai schimbat iar deschiderea către soluții noi, inovative a crescut tot mai mult. Generațiile de tineri profesioniști au adus idei surprinzătoare, iar astăzi discutăm deja despre vase prietenoase cu mediul și fără echipamente de ancorare”.

Am fost curioși să aflăm cum a ajuns Piet la Galați și cum a reușit să pătrundă într-o industrie atât de tradițională: „În 2000 am primit o ofertă de a lucra într-o companie din Galați care producea echipamente de punte pentru nave de pescuit și remorchere și multe alte tipuri de echipamente de ancorare. Deși visul meu era să pornesc la drum pe cont propriu, am decis să accept această provocare. Experiența a fost foarte plăcută, mai ales în relația cu clienții și cu proiectele pe care le-am desfășurat. Cât despre antreprenor, acesta prețuia mai mult buzunarul propriu decât investițiile în companie. Uitând în repetate rânduri să-mi plătească salariul, am decis că e cazul să pornesc pe drumul meu alaturi de 3 parteneri români și unul aflat în Olanda. Am început cu foarte puțin dar am crezut în capacitatea noastră de a oferi cele mai bune produse. Într-o primă etapă activitatea noastră consta în proiectare și inginerie, iar echipamentele le produceam în locații partenere. La scurt timp am început să livrăm multe vinciuri către șantiere olandeze și românești, crescând treptat expunerea internațională”.

DMT a pornit ca o companie de proiectare și inginerie. Cum a fost tranziția către producție proprie, in-house?

„Într-adevăr, am început cu servicii de proiectare, dar nu doar atât. Aveam colaborări cu diferite locații de producție, foarte atent selectate, precum și cu cei mai buni furnizori, pentru a obține produse de calitate la prețuri competitive. Am început prin a investi, în primul rând, în dobândirea de cunoștinte practice și crearea de contacte internaționale. Alegerea de a nu face trecerea către facilități de producție proprie ar fi fost foarte ușoară, mai ales că nu dispuneam de capital suficient pentru a cumpăra toate echipamentele necesare dotării unor hale de producție. Am ales totuși să economisim toate câștigurile și, pas cu pas, am achiziționat utilajele neecesare pentru a deveni independenți din punct de vedere al producției. În prezent, producem in-house, nu doar echipamentele de punte, ci și pe cele de control pentru vinciuri, hidraulice, electrice și electronice, pentru a ști exact cum să oferim un răspuns corect la nevoile clienților. Nu există echipament produs de noi pentru care să nu putem asigura asistență atât de la distanță, cât și la fața locului, în caz de necesitate. Avem o echipă dedicată și pregătită să răspundă oricăror solicitări transmise post-vânzare”.

Cum a reușit DMT Marine Equipment să-și construiască un renume internațional?

Într-o piață concurențială și destul de nișată cum este această ramură a industriei navale, nu este deloc ușor să răzbești și să înlături o concurență puternică, de multe ori, cu tradiție mai îndelungată decât cea a DMT. L-am întrebat pe Piet cum a înfruntat provocările și care sunt valorile care l-au ghidat: „Am fost mereu onești cu clienții, ne-am pus toată priceperea și eforturile în a identifica cele mai bune soluții pentru ei și am răspuns prompt nevoilor lor. Cred că această disponibilitate și deschidere de a oferi suport ne-a diferențiat de concurenți mai vechi pe piață. Deviza noastră «No concessions on quality» se regăsește atât în echipamentele pe care le producem cât și în calitatea serviciilor pe care le oferim”.

Cu ce se mândrește DMT astăzi și care sunt planurile majore pentru viitor?

O companie care a pornit având la bază o mână de oameni, dar multă energie, cunoștințe și entuziasm, a pus România la loc de cinste pe harta producătorilor de echipamente navale, cu renume mondial. Cu siguranță drumul nu a fost ușor, dar l-am întrebat pe Piet care sunt principalele lucruri cu care se mândrește astăzi DMT. „Ne mândrim cel mai mult cu echipa energică, dedicată și profesionistă, care reușește să îndeplinească așteptările clienților noștri, oriunde s-ar afla. Cu toate constrângerile unei piețe preocupate să obțină cele mai mici prețuri, echipa noastră reușește totuși să evidențieze punctele noastre forte și să transforme oportunitățile în reușite pentru companie”. Cât despre viitor: „Ne concentrăm eforturile spre inovare, spre a găsi soluții noi și spre a ne alinia tendințelor tot mai accentuate de a furniza echipamente prietenoase cu mediul. Investim în continuare în aparatură și tehnologie care să ne permită să concretizăm ideile noi”.

https://www.dmt-winches.com