Cu cât crește valoarea criptomonedelor, le crește și popularitatea la scară mare. Dacă la început ele erau o noutate pentru investitorii timpurii și primii care le-au adoptat, folosirea și posibilitățile de utilizare le subliniază avantajele. Bitcoin, de pildă, de la apariție, acum peste 10 ani, a crescut de la doar câțiva cenți la recentul record absolut de 35.000 EURO.

Se observă acum un nou trend, firmele își trec capitalul din contul bancar tradițional în criptomonede. Un exemplu în acest sens este Jack Dorsey, CEO Twitter. El a dezvăluit cum și de ce compania (sa) de plăți digitale, Square, a cumpărat 4.700 de monede Bitcoin, în valoare de 50 mil. USD. După Constantin Rotariu (fondator Bitcoin Romania), „motivul migrării este creșterea prevăzută pe termen lung. Practic, se gândesc că o sumă dintr-un cont bancar tradițional dă siguranța că, neatinsă fiind, în câțiva ani va fi la același nivel. Spun același nivel, dar costul și dobânda mică sau 0 fac ca puterea de cumpărare a banilor să fie mai mică decât la plasarea lor în cont. Valoarea se topește. Plasată însă în criptomoneda «justă», suma sigur va crește, aducând profit. Așa încât acești oameni renunță la bănci.”

NRCC: De-bancarea sună interesant. E ceva doar pentru companii, sau și persoanele fizice ar trebui/ ar putea să se mai gândească unde-și țin banii? Și de unde siguranța că trendul ascendent va continua?

Constantin Rotariu: Trebuie să analizezi. Valoarea bitcoin vine din raritatea sa. Există un număr limitat de monede în circulație, deci cu cât le folosesc mai mulți, cu atât le crește rata de schimb. De la intrarea pe piață acum peste 10 ani valoarea Bitcoin a crescut de la câțiva cenți la 35.000 EURO, de curând. Informațiile sunt disponibile oricui. Firme ca PayPal au introdus Bitcoin ca mod de plată, iar la Bursa din New York găsești companii (și prestațiile lor) care au trecut de la Bancă la Bitcoin. Aceste firme și-au dublat valoarea peste noapte. Deci, dacă mă întrebi pe mine dacă doar firmele ar trebui să aplice conceptul de „de-bancare”, răspunsul e nu, conceptul e pentru toți.

NRCC: Ce se mai poate ști despre odată misteriosul Bitcoin?

C.R.: Bitcoin există deja de ceva vreme. Iar noi la Bitcoin Romania ne străduim să stimulăm uzul său și să promovăm moduri de tranzacționare. De exemplu, avem acum peste 30 de bancomate de criptomonede în România, conectând online-ul cu offline-ul. Aceste cripto-bancomate gestionează Bitcoin și alte criptomonede. Poți vinde și cumpăra criptomonede pe loc, cu numerar. Adică: dacă ai un cont Bitcoin, folosești numerar pentru a-ți crește suma în Bitcoin (cumpărând). Iar dacă ai nevoie de bani, vinzi cu ajutorul aparatului și retragi direct numerar. Noi credem că vizibilitatea acestor bancomate ajută la demistificarea Bitcoin.

NRCC: Ce să reținem din știrile despre cei care și-au pierdut monedele Bitcoin sau nu le mai pot accesa etc.? Ar trebui să ne îngrijorăm?

C.R.: Nu. La începuturile Bitcoin au existat traderi-haiduci, care voiau să facă bani rapid. N-au investit în infrastructură sau în siguranță, iar clienții lor erau ușor de atacat de hackeri, de exemplu (a se citi: își pierdeau bitcoin). Bitcoin Romania însă oferă clienților săi posibilitatea de a-și ține monedele în seifuri cu grad înalt de securizare, unde niciun hacker nu le poate atinge. Este o altă opțiune față de stocarea monedelor pe computer sau în portofelul digital. Computerul poate fi piratat, iar portofelul digital poate fi spart.