Fiind sub presiune din toate părțile, companiile trebuie să își schimbe modul în care funcționează. În calitate de auditori și consilieri în afaceri, ce rol aveți în mediul economic?

La Mazars, ne ajutăm clienții să-și construiască și să-și dezvolte afacerile cu încredere, cu ajutorul unei game largi de servicii de audit și consultanță fiscală și financiară de înaltă calitate.

În ultimii doi ani, întreaga lume s-a confruntat cu dificultăți fără precedent. De la schimbările climatice, crizele de sănătate în curs și insecuritatea alimentară până la abuzurile drepturilor omului și războaie, reziliența organizațiilor și a comunităților în care își desfășoară activitatea va continua să fie testată. La începutul acestui an, în piață, companiile au împărtășit un sentiment de încredere și rezistență, calități de care afacerile au nevoie astăzi mai mult ca oricând. Prin urmare, consider că acum este momentul potrivit pentru a reduce decalajul dintre intenție și reacție.

 

Pe măsură ce organizațiile își propun să sporească transparența, să opereze mai sustenabil și să cultive încrederea părților interesate, ce misiune are Mazars?

În acest moment, când lucrăm continuu pentru construirea unei lumi mai bune, trebuie să ținem cont de faptul că performanța financiară a afacerilor nu ar trebui să fie tot ceea ce contează și că așteptările de la companii ar trebui să depășească acest aspect. Apelul pentru un viitor mai sustenabil nu a fost niciodată mai puternic, iar misiunea de bază a firmei noastre este să răspundem la acest apel și să ne ajutăm clienții să accepte necesitatea sustenabilității. Cum facem acest lucru? Avem experți dedicați care contribuie la efortul european CSRD, am dezvoltat cursuri de formare în domeniul sustenabilității pentru oamenii noștri și lucrăm cu clienții pentru a-i ajuta să se pregătească pentru raportarea ESG și să integreze strategiile de sustenabilitate în modelele lor de afaceri.

 

Ați spus mai devreme că acum este timpul pentru acțiune. Ce credeți că ar trebui să schimbe companiile în strategia lor?

Aplaud fiecare afacere care a reușit să depășească numeroasele situații dificile care au apărut atât în mediul de business, cât și în lume, în ultimii ani. Și pentru că am vrut să înțelegem oportunitățile și provocările cu care se confruntă clienții noștri, la sfârșitul anului 2021, am realizat un sondaj, în rândul a peste 1.000 de lideri din 39 de țări din întreaga lume. Rezultatele sunt foarte clare; liderii se așteaptă să-și transforme afacerile, fie că vorbim de aspecte de sustenabilitate sau tehnologie, sunt încrezători că pot răspunde tendințelor viitoare, au prioritizat ESG-ul și se concentrează mai mult pe inițiative de diversitate și incluziune (D&I). Toate aceste planuri și strategii sunt foarte bine gândite, însă având în vedere transformările așteptate, încrederea de a răspunde la tendințe, investițiile planificate și angajamentele asumate în domeniul ESG, marea provocare pentru companii este să transforme acele intenții și angajamente în obiective realizabile.

 

Să vorbim puțin despre sustenabilitate. Care este promisiunea dumneavoastră pentru planetă și cum vă încurajați angajații să fie conștienți din punct de vedere social?

Sustenabilitatea se află în centrul afacerii noastre. Avem o strategie solidă pentru a genera schimbări pozitive pentru oamenii noștri, mediu și comunitățile locale. Acest lucru se concentrează pe cinci piloni cheie, însă aș dori să subliniez doar trei dintre aceștia în acest moment.

  1. Mediul și schimbările climatice. Eforturile noastre în proiectele dedicate reducerii impactului asupra mediului sunt susținute de convingerea că întreaga lume se confruntă cu o criză existențială și atât indivizii, cât și companiile trebuie sa își asume un rol în reducerea impactului dăunător asupra planetei. În prezent, lucrăm pentru a înțelege amprenta noastră globală de mediu, astfel încât să putem dezvolta acțiunile necesare pentru a o reduce.
  2. Comunitatea. Implicarea colegilor noștri cuprinde eforturile de a îmbunătăți condițiile sociale și economice în comunitățile din întreaga lume. Ne folosim abilitățile și expertiza pentru a aborda provocările sociale și pentru a crea un impact pozitiv sustenabil.
  3. Sprijinirea afacerilor în acțiunile lor de sustenabilitate. Ajutăm alte organizații în călătoria lor spre sustenabilitate, lucrând împreună pe probleme cheie de mediu, sociale și de guvernanță, care contribuie la o economie mai puternică și mai sustenabilă pentru mâine. În calitate de organizație responsabilă care se angajează să acționeze cu integritate și transparență suntem, de asemenea, semnatari și participanți activi la Pactul Global al Națiunilor Unite (UNGC). Ne străduim să implementăm principiile UNGC în activitatea noastră și publicăm rapoarte regulate cu privire la performanța noastră în materie de sustenabilitate.

 

Mazars este o firmă internațională, ce oferă servicii integrate de audit, consultanță fiscală și financiară, care a crescut foarte frumos și pe piața din România. Ce planuri aveți pentru viitorul apropiat?

Mazars a continuat să crească în 2021, investind acolo unde contează. Am realizat parteneriate noi și am primit cu brațele deschise foarte mulți colegi, am îmbunătățit ofertele și capacitățile noastre de servicii, am avansat strategiile de CSR și D&I, am sărbătorit toate proiectele frumoase și recunoașterea pe piață, am împărtășit perspective și cercetări pe diverse subiecte din industrie și multe altele.

În viitor, vom continua să investim acolo unde contează atât pentru oamenii și clienții noștri, cât și pentru societate, crescând în mod responsabil și mergând înainte cu un scop bine definit.