Consiliul Uniunii Europene precizează în portalul său online faptul că, începând cu a doua jumătate a anului 2021, s-a înregistrat un salt brusc al prețurilor energiei în UE și în întreaga lume. Într-o anumită măsură, acest lucru era de așteptat în contextul redresării economice post-COVID-19 și al relaxării restricțiilor de călătorie, însă prețurile energiei au crescut mai mult decât se anticipase.

Există o serie de factori care au contribuit la creșterea prețurilor, precum: majorarea fără precedent a prețurilor gazelor naturale pe piețele mondiale – cu peste 170% în 2021, iarna lungă și friguroasă de la începutul lui 2021, care a sporit necesarul de încălzire, urmată de o vară lungă și toridă și de o utilizare crescută a dispozitivelor de răcire. De asemenea, în această categorie mai pot fi incluse: creșterea cererii de gaz natural lichefiat și majorarea prețului acestuia, creșterea consumului de gaze naturale în Asia ca urmare a redresării economice și tensiunile geopolitice tot mai accentuate, inclusiv războiul din Ucraina.

Anul acesta, prețul gazelor naturale în Europa a scăzut, la data de 11 iulie, cu 11%, după ce Canada a decis că va permite exportul unei turbine importante pentru principalul gazoduct care livrează gaze naturale rusești spre Germania, conform ultimelor articole în domeniu.

Scăderea furnizării de gaze prin conducta Nord Stream 1 vine într-o perioadă în care Europa se confruntă cu o criză energetică de mare anvergură, în urma căreia prețurile au crescut și companiile au fost nevoite să caute soluții prin care să economisească energie, prețurile avantajoase fiind obiectivul oricărui consumator. O reducere pe termen lung a furnizării de gaze din Rusia, sau, mai grav, o oprire totală a acesteia, ar pune în pericol programul de umplere a depozitelor de gaze înainte de venirea iernii, când consumul atinge apogeul.

 În ceea ce privește aprovizionarea cu gaze naturale, Austria este aproape complet dependentă de Rusia, însă, de la mijlocul lunii iunie, furnizorii ruși de gaze naturale au redus livrările spre Austria la aproximativ jumătate din cantitatea convenită. Acest lucru reprezintă un motiv de îngrijorare pentru oficialii austrieci, din cauza faptului că prețurile gazelor naturale sunt în constantă creștere și nimeni nu știe când se va putea discuta din nou despre prețuri avantajoase pentru gazele naturale și energie.

Mulți directori de mari companii se pregătesc pentru o reducere a furnizării gazelor, astfel încercând să salveze și chiar să producă singuri energie, luând în calcul centrale electrice proprii sau convertirea boilerelor. Un exemplu este constructorul auto Stellantis, care se pregătește pentru o eventuală criză de aprovizionare, luând în calcul investiția într-o centrală existentă pentru a-și putea acoperi cel puțin o parte din necesități. În egală măsură, Uniunea Europeană și-a propus să scadă cu două treimi furnizarea de gaze naturale din partea rușilor în decursul acestui an, după care să devină complet independentă de serviciile rușilor.

Curând, a fost adoptată o reglementare la Bruxelles prin care se cere în mod voluntar de la fiecare stat membru scăderea cererii și a consumului de energie electrică cu minim 15%. Această povară cade pe umerii celor mai mulți furnizori de gaze naturale, aceștia fiind furnizorii de materie primă în producția de energie electrică.

Presiunile generale de la nivel global vor împinge furnizorii de energie electrică să se supună cerințelor europene, iar piața recent liberalizată în România va controla prețul final prin cele două puteri reprezentate de cerere și ofertă. Deși consumatorii au libertatea să îşi aleagă cel mai potrivit furnizor, volatilitatea actuală a prețului de materii prime îi va face să se ghideze în special după cel mai avantajos preț.