Record absolut de tranzacționare realizat în 2020 la Bursa de Valori București (BVB): investitorii prezenți pe bursa românească au tranzacționat instrumente financiare în valoare totală de 18,3 miliarde lei, echivalentul a 3,77 miliarde euro. Este cea mai mare valoare înregistrată vreodată pe segmentul principal al bursei românești și a depășit cu aproape 25% recordul anterior consemnat în anul 2007. Atunci, valoarea tranzacțiilor cu toate tipurile de instrumente financiare a fost de 14,7 miliarde lei.

Valori record de tranzacționare au fost realizate pe segmentul principal în 2020 și în ceea ce privește lichiditatea medie zilnică. Astfel, media zilnică de tranzacționare cu toate tipurile de instrumente financiare (acțiuni, instrumente cu venit fix, produse structurate, unități de fond, ETF) a ajuns la 73,36 milioane lei, echivalentul a 15,15 milioane euro, cu 54% peste nivelul din 2019 și cu 24,9% peste nivelul de 58,72 milioane lei realizat în 2007.

Piața de capital din România a încheiat anul 2020 cu o creștere de 3,4% prin prisma indicelui BET-TR, care include și dividendele, ceea ce reprezintă o performanță într-un context dominat de incertitudinile generate de pandemia de coronavirus. Mai mult, indicele BET-TR a încheiat anul 2020 la un nivel de peste 16.500 de puncte, ceea ce reprezintă un nou maxim istoric.

„Anul 2020 cu siguranță va rămâne în istoria pieței de capital ca un reper pentru dezvoltarea viitoare a bursei. Promovarea la statutul de Piață Emergentă, inițierea proiectului de Contraparte Centrală și demararea unui parteneriat pentru implementarea de soluții tehnologice la nivelul grupului BVB sunt elementele-cheie menite să transforme fundamental piața de capital românească”, a afirmat Adrian Tănase, Directorul General al BVB.

„Privim cu încredere la 2021 când bursa va continua să-și consolideze poziția de principal canal de finanțare pentru companiile românești și de principală sursă de acumulare de capital pentru investitori. Vrem să ducem BVB cât mai aproape de clienții de retail și explorăm toate canalele care ne ajută să ne atingem acest obiectiv. Anul 2021 a avut un început puternic pozitiv pe majoritatea burselor, iar măsurile de protejare a sănătății publice adoptate de diferite state, precum și apariția și distribuția vaccinurilor semnalizează că actuala criză sanitară poate fi depășită. Trăim în continuare într-un mediu marcat de dobânzi scăzute și exces de lichiditate, ceea ce va susține prețul acțiunilor”, a declarat Radu Hanga, Președintele Consiliului de Administrație al Bursei de Valori București.

„Suntem optimiști cu privire la 2021, ne dorim să avem decizii consistente în ceea ce privește dezoltarea economică a României și, odată ce se vor dilua riscurile generate de pandemie, sunt toate premisele să avem un an mai bun decât 2020. În plus, pentru 2021, ne așteptăm ca reprezentativitatea României în indicii Piețelor Emergente să crească prin includerea altor companii în structura acestora”, a mai spus Adrian Tănase.

Piața de capital din România a fost inclusă, începând cu septembrie 2020, în rândul piețelor emergente potrivit clasificării realizate de furnizorul global de indici FTSE Russell.

 

Florin Cepraga, Senior PR Specialist, Bursa de Valori București