Până de curând, am reușit pe această planetă, în mare, grație talentului de a ne adapta. Cam de aproximativ 100 de ani încercăm să adaptăm planeta cât mai mult nevoilor noastre. Dacă este un drum spre succes... rămâne de văzut.

Pandemia ne-a provocat memoria colectivă în a scoate la suprafață reflexele de a ne adapta. Astăzi, încercăm să mimăm o lecție despre cum ne putem mula comportamentul pe realitatea din jur, adică concediu sau doar o mică evadare respectând nevoia de distanțare fizică.

Mercedes-Benz Zetros RV

Prima sugestie pentru un concediu în 2021 este acest camion Mercedes-Benz care a trecut pe la carosierul Hartmann Spezialkarosserien. Rezultatul este un vehicul destinate aventurii, unul care rivalizează cu Unimog la capacitatea de a evolua în offroad, dar care în același timp poate, în configurația cu două axe pe puntea spate, să ofere o sarcină utilă de până la 16 tone. Cu alte cuvinte, vorbim despre o cameră de hotel de 16 tone care este pusă în mișcare de un motor diesel de 7,2 litri cu șase cilindri în linie, care dezvoltă 326 CP și 1.300 Nm. 800.000 euro este ceea ce am putea numi un preț orientativ pentru un astfel de model. În funcție de opțiunile alese, de versiunea de șasiu... prețul poate evolua dramatic. Hartmann poate realiza și o versiune blindată, pentru cei care au ca hobby concediu în zonele ceva „mai agitate” ale planetei. Supraviețuirea la bord este asigurată de un rezervor de 400 litri apă proaspătă, de un rezervor de 230 litri care poate găzdui temporar ape uzate, de un sistem cu patru acumulatori de 220 Ah încărcat automat de un generator diesel și de două panouri solare de 80 watt. Rezervoarele au o capacitate de 530 litri, prin urmare se poate miza pe o autonomie decentă. Indiferent că alegeți cercul polar sau vreun deșert ca destinație pentru următoarea aventură, confortul va fi similar cu cel dintr-un hotel de cinci stele.

Volkswagen Grand California

California a intrat în vocabularul Volkswagen undeva prin 1988, odată cu lansarea versiunii campervan bazată pe generația T3. Dar cultul pentru astfel de modele a fost sădit de versiunile semnate Westfalia pe generațiile T1 și T2. Faptul că Volkswagen a dezvoltat un astfel de model pe noua generație Crafter nu cred că miră pe nimeni.

Noi am opta pentru Grand California 680, un model cu un ampatament de 4.490 mm și o lungime de 6.830 mm. Un model de aproape 7 metri lungime care în mod cert nu se conduce precum un VW Polo. Dar, primești o garsonieră pe roți care oferă patru locuri, loc de dormit pentru patru persoane, bucătărie, baie cu duș și toaletă. Dimensiunile, și în special ampatamentul, îi restrâng domeniul de exprimare, chiar dacă modelul poate fi comandat cu sistemul de tracțiune integrală 4Motion. Dar, pentru 58.000 euro primiți un model care poate fi sursa multor aventuri memorabile.

AirTop for MINI

O perspectivă ceva mai boemă, dar în același timp practică și accesibilă. MINI împreună cu Autohome au dezvoltat o ediție specială a cortului de acoperiş AirTop. Autohome are peste 50 de ani de experienţă în dezvoltarea şi producţia de corturi de acoperiş pentru automobile, iar produsele sale sunt utilizate atât pentru sectorul de agrement, cât şi în expediţiile profesionale.

Montarea cortului mobil este facilitată de barelele de acoperiş disponibile standard la noul MINI Countryman. Acest lucru permite utilizarea unui suport de bare transversale disponibil în MINI Shop ca accesoriu original MINI. Sistemul de prindere a cortului de acoperiş poate fi montat pe acest suport în câteva mişcări uşoare, fără a fi necesare unelte speciale. Suportul de acoperiş oferă o bază solidă pentru prinderea cortului de acoperiş, este fixat stabil şi sigur prin intermediul clemelor de oţel incluse.

Când este strâns, cortul de acoperiş este asemănător cu o cutie de transport convenţională. Optimizate aerodinamic, liniile carcasei din fibră de sticlă asigură o reducere a rezistenţei la aer şi a zgomotului produs de vânt. Deschiderea este doar o simplă chestiune de eliberare a clemelor de siguranţă - două în faţă şi una în spate. Ulterior, suprastructura cortului este ridicată automat prin intermediul a patru amortizoare cu gaz.

La interior, unitatea mobilă de cazare are o înălţime de 94 de centimetri. Zona de dormit pentru fanii MINI care vor să evadeze ziua şi să fie la înălţime noaptea măsoară 2,10 metri în lungime şi 1,30 metri în lăţime - suficient pentru a caza două persoane în natură. Pentru 2.836 euro primiți un pat la care puteți atașa ce priveliște doriți.

Kuoka Offline by Ader

Clasica rulotă poate fi o soluție... dar virusul ne-a determinat să căutăm soluții care să ne permită mult mai multe grade de libertate. Așa am descoperit această rulotă produsă în România. Un model ale cărui limite sunt date de mașina care o tractează și de talentul celui de la volan. Plecăm de la un buget de 8.390 euro, cam de 10 ori mai puțin decât am plăti pe un Grand California personalizată, și de 100 de ori mai puțin decât un Zetros. Cei drept, totul se rezumă la a avea un loc unde să te întinzi și să dormi, altul decât interiorul automobilului. Cu o lungime de 2.450 mm și o lățime de 1.360 mm, rulota oferă un pat pentru două persoane. Cu opționale care mai însumează 3.300 euro, buburuza asta pe două roți poate oferi încălzire, bucătărie, frigider, rezervoare de apă.

Linley Picnic Hamper by Mulliner

Un picnic care vă poate „costa”, dar măcar vă garantează distanțarea fizică. Putem alege ca punct de plecare un Bentley Bentayga, dar obligatoriu trebuie trecut prin filtrul Mulliner. Împreună cu casa de design britanică Linley, divizia Mulliner de la Bentley a dezvoltat un „coș” de picnic pentru proprietarii Bentayga. În linii mari vorbim despre un coș de picnic care este compus din cele mai rafinate produse de lux din universul veselă, tacâmuri și articole din sticlă. Setul pentru picnic este compus din trei piese detașabile care au un sistem dedicat de fixare și culisare până la marginea suprafeței de încărcare a portbagajului, pentru un acces facil la conținut. Vesela de porțelan este furnizată de producătorul francez Haviland, tacâmuri de argint semnate Robbe & Berking Alta, set de cuțite pentru brânzeturi de la Linley. Paharele de șampanie din cristal poartă semnătura David Redman. Setul include și o pătură din cașmir pentru picnic.

 

Constantin Ciobanu