S-a întâmplat, s-a stabilit un nou record pentru suma plătită pentru achiziționarea unui automobil. Un Mercedes-Benz 300 SLR Uhlenhaut Coupé a fost adjudecat în cadrul unei licitații pentru suma de 135 milioane de euro.

Recent, am făcut inventarul, în aceste pagini, al celor mai scumpe automobile din istoria umanității. Evident, acele tranzacții despre care s-a aflat. Pentru o lungă perioadă de timp, care deja părea a fi pentru totdeauna, vedeta incontestabilă a fost Ferrari 250 GTO. La nivel personal, deși consider că Ferrari 250 GTO este una dintre cele mai frumoase mașini (deși, în ultima vreme, Ferrari 275 GTB parcă are o linie ușor mai elegantă), nu neg faptul că m-am întrebat des ce justifică prețul uriaș la care sunt schimbate actele de proprietate ale acestor creații.

Porsche 911 DLS by Singer

Peisajul acesta exotic al modelelor cu prețuri exorbitante nu este populat doar de
oldtimere. Putem arăta cu degetul spre Porsche 911 DLS by Singer, un model inspirat de curentul restomod. O serie limitată de doar 75 exemplare, fiecare model având un preț de peste 2 milioane euro. Dar, se zice, că de acești bani primești un 911 perfect, unul construit aproape de la zero, cu fiecare piesă redesenată, cu un propulsor superb construit de Williams F1 Advanced Engineering și o aerodinamică realizată de același departament.

Gordon Murray T.50S Niki Lauda

Gordon Murray T.50S Niki Lauda este o creație care va fi produsă în 25 exemplare, cu un preț de peste 3 milioane euro și care s-ar putea să mai fie disponibilă. Un supercar care nu va putea fi condus pe drumurile publice, este destinat doar utilizării pe circuit, dar este o creație a cărei valoare anticipăm doar că va crește. Ce cumperi de acești bani? Nu doar un supercar care promite cea mai avansată aerodinamică de pe planetă – mașina este creditată cu capacitatea de a rula pe tavan la 280 km/h - sau un propulsor V12 aspirat de 3,9 litri care dezvoltă 725 CP, ajunge la 12.100 rpm și a fost dezvoltat de Cosworth. Primești visul lui Gordon Murray, cel care a creat fabulosul McLaren F1, primești un omagiu adus legendarului Nikki Lauda, singurul pilot care a câștigat o cursă de F1 la volanul monopostului Brabham BT46B ”fan car” creat de, ați ghicit, același Gordon Murray în 1978. Fiecare model va fi înnobilat și cu o plachetă pe care va fi evocat un succes din F1 al unui monopost creat de Gordon. Primul succes a fost în 1974 la Kyalami. Când descoperi câtă inginerie și emoție poate găzdui un singur model, sunt șanse să consideri prețul de plus 3 milioane de euro ușor ieftin.

Rolls-Royce Boat Tail

Un alt exemplu contemporan de investiție l-aș putea defini prozaic prin ”Asta-i pohta ce-am pohtit!”. Și probabil, cel care investește într-un unicat creat după dorințele sale nu își pune problema modului în care se va aprecia sau nu creația sa. Cam așa stau lucrurile și cu Rolls-Royce Boat Tail, un model unicat, realizat manual de către divizia Rolls-Royce Coachbuild și prezentat la Concorso d’Eleganza, Villa d’Este 2022 prin amabilitatea proprietarului care a dorit să rămână anonim. O creație de 30 milioane USD. Nivelul de detaliu la care se ajunge în cazul unei astfel de creații? Păi trecem peste faptul că vopseaua este unicat și mașina are o nuanță diferită în funcție de poziția pe glob, de modul în care soarele „privește” caroseria. Producătorul, în faza de dezvoltare, a trimis clientului întreaga caroserie în nuanța decisă pentru ca acesta să vadă dacă este mulțumit de nuanță în țara natală. Accesul la divizia Rolls-Royce Coachbuild este rezervată unui număr restrâns de clienți, aproximativ 100 dintre cei mai fideli clienți ai constructorului au acces la acest nivel unic de individualizare. Și este un loc unde trebuie să fii acceptat. Până acum divizia a realizat un astfel de proiect la fiecare doi ani, iar de acum își propune să realizeze anual o astfel de comandă.

Cu această mașină, domnul care a comandat-o este pentru totdeauna - pentru totdeauna, chiar spun pentru totdeauna - o parte din istoria Rolls-Royce Motor Cars...
Torsten Müller-Ötvös, CEO of Rolls-Royce Motor Cars

Mercedes-Benz 300 SLR Uhlenhaut Coupé – anatomia unui record

Evident, nu putem vorbi despre acest model fără a-l menționa pe creator, cel care și dă numele modelului.

Rudolf Uhlenhaut -- inginerul auto

Jumătate german, jumătate britanic, acest inginer care a preferat să își dezvolte creațiile din spatele volanului și nu la planșa de desen tehnic este principalul „vinovat” pentru succesele diviziei de competiție Mercedes-Benz din anii 1930 – 1950. Nu doar un
inginer ci și un pilot fabulos. Se spune că prin 1955, după un test drive pe Nürburgring, legendarul Juan Manuel Fangio s-a plâns că mașina nu ar fi foarte bine calibrată. Rudolf Uhlenhaut era prezent la circuit, tocmai ce terminase o masă copioasă, era în costum, s-a urcat la volanul aceleiași mașini și a obținut un timp mai bun cu 3 secunde pe tur decât Fangio. Ulterior, Uhlenhaut i-a recomandat legendarului pilot argentinian să mai exerseze puțin. Mercedes-Benz, privind astăzi la anul 1936, consideră că a câștigat la loterie prin înrolarea lui Uhlenhaut în cadrul companiei. A reușit într-un timp foarte scurt să facă modelul W 25 competitiv, și este părintele W 125 și W 154, fiind geniul din spatele Săgeților de Argint / Silver Arrows. Războiul a oprit programul de competiție, iar în 1949 este numit la conducerea departamentului de automobile de stradă Mercedes-Benz. Nu a putut sta departe de motorsport, are colaborări și cu britanicii, direcție de unde vine o comandă.

Michael McEvoy - colonel în cadrul Royal Electrical and Mechanical Engineers și bun prieten cu Uhlenhaut dinaintea războiului, îi comandă acestuia o mașină de competiție de dimensiuni compacte. Este momentul în care Uhlenhaut dezvoltă cadrul tubular, o soluție care ulterior o va folosi la Mercedes-Benz 300 SL(W 194). Succesul mașinii în competiții a pus presiune pe Mercedes-Benz, și Rudolf Uhlenhaut s-a văzut nevoit să dezvolte și o versiune de stradă a mașinii de competiție. Așa s-a născut 300SL (W198), legendarul Gullwing. A fost implicat în dezvoltarea seriilor SL până la R 107, a avut o influență importantă și în crearea lui W 113 – legendarul Pagoda. A fost implicat în tot ce a însemnat S Class până în 1072. Și de unde Mercedes-Benz 300 SLR Uhlenhaut Coupé?

Cursele de turisme erau extrem de populare în anii '50, iar evenimente precum Mille Miglia sau Carrera Panamericana erau tărâmuri unde se duelau orgoliile colosale. 300 SLR – Super Leicht Rennsport domina deja, era acel mariaj dintre abilitățile de sprinter ale monopostului de F1 Silver Arrow W 196 R și anduranța unui turism dezvoltat pentru cursele lungi.

Doar că Rudolf Uhlenhaut și-a dorit mai mult: pe de o parte să ofere protecție suplimentară și confort piloților care urmau să participe la Carrera Panamericana în 1955, dar și o ameliorare a aerodinamicii prin transformarea roadsterului într-un coupé. Au fost construite două modele: The Blue și The Red, identificate astfel după culoarea interiorului. Modele care aveau 998 kg și un motor care dezvolta 302 CP.

Cursa Carrera Panamericana din 1955 a fost anulată de guvernul mexican, astfel că mașinile nu au apucat să semneze niciun succes. Mașinile nu au „tăcut”, cele două creații au fost folosite de Rudolf Uhlenhaut ca mașină de serviciu. Au fost considerate minuni tehnice și cu mult înaintea vremurilor lor. Viteza maximă era de peste 300 km/h, în vremuri în care mașinile sport din Germania abia atingeau 200 km/h. Uhlenhaut făcea naveta între Stuttgart și Munchen, o distanță de 220 km/h care era parcursă într-o oră - radarele aveau să fie introduse abia în 1959.

Mercedes-Benz a organizat o licitație, alături de casa RM Sotheby’s, la care a invitat doar colecționari internaționali de mașini și artă precum și clienți speciali ai companiei. Modelul Mercedes-Benz 300 SLR Uhlenhaut Coupé scos la licitație aparținea colecției Mercedes-Benz Classic care nu este accesibilă publicului și care conține peste 1.100 modele de la 1886 și până în prezent.

Mașina a fost adjudecată pentru suma de 135 milioane euro, un nou record. Compania va folosi suma obținută pentru a pune bazele Mercedes-Benz Fund – o organizație care oferă tinerilor burse educaționale și de cercetare în domeniile științei mediului și decarbonizării.

 

Constantin Ciobanu