Nu există prea multe povești semnificative de succes în România în momentul de față, dar ediția curentă a programului Casa Verde, prin care statul subvenționează montarea de instalații fotovoltaice în gospodăriile oamenilor, are măcar potențialul de a fi una dintre ele.

Și chiar dacă a fost parțial eclipsată de greve și scandaluri bugetare, ea merită spusă.

Succesul programului nu e dat neapărat de amploarea sa, oarecum normală, ci mai curând de faptul că autoritățile au arătat că știu să învețe din greșeli anterioare, iar această capacitate este în sine un semn de progres.

La urma urmei, la fel ca toată lumea, și România a trecut printr-o criză energetică serioasă, declanșată de o combinație de factori, printre care creșterea subită a cererii de energie după ieșirea din pandemie și consecințele invaziei ruse în Ucraina. Pe acest fond, prețurile la energie au explodat și era normal ca oamenii să fie chiar mai interesați decât în anii precedenți să își producă propriul curent – și eventual să participe și ei la profitul obținut de marii actori ai industriei.

Așadar, triplarea bugetului pentru subvenționarea instalațiilor fotovoltaice de peste 3 kW la 1,75 miliarde de lei și astfel extinderea programului la aproximativ 87.000 de gospodării, ale căror proiecte vor fi subvenționate cu până la 20.000 de lei, este din această perspectivă o consecință logică.

Dar autoritățile au făcut și alte schimbări semnificative în comparație cu edițiile de până acum: au lansat ceva mai din timp platforma online prin care cei interesați puteau depune cererile și au prevăzut etape clar delimitate în timp pentru fiecare regiune de dezvoltare, pentru a evita aglomerarea serverelor. Numărul de solicitări a fost imens. Ca fapt divers, îi ia mai mult luminii soarelui să ajungă la pământ decât a durat ca bugetul pentru o regiune să fie epuizat. Doar la București a fost nevoie de nouă minute până când aplicația a spus stop, în alte regiuni banii s-au terminat în jumătate din acest timp. E drept că din cauza rapidității cu care s-a desfășurat procedura au apărut în spațiul public și acuzații de fraudă. Administrația Fondului pentru Mediu (AFM), autoritatea care gestionează programul, a dezmințit ferm că ar exista această posibilitate: aplicația rulează într-un cloud public care nu permite înregistrarea înainte de momentul startului a unor dosare în baza de date, și care ține o evidență a tuturor tranzacțiilor la nivel de baze de date, astfel încât se pot vedea toate operațiunile efectuate pe acestea. În plus, folosirea roboților de automatizare este interzisă și blocată, a afirmat AFM.

În al doilea rând, autoritățile și-au mai redus apetitul birocratic insațiabil asociat de regulă unor asemenea programe. De data aceasta a fost nevoie doar de patru documente mari și late: o carte de identitate valabilă, extrasul de carte funciară, și două certificate fiscale care atestă lipsa datoriilor la bugetul central, respectiv la bugetul local.

O altă schimbare esențială privește furnizorii de servicii de instalații. Înaintea solicitanților, pe plaforma pusă la dispoziție de AFM s-au înscris firmele şi instalatorii care urmează să monteze fotovoltaicele. După ce se termină înscrierile, beneficiarii au la dispoziție 90 de zile pentru a semna contracte cu firmele de instalare – dar de această dată, persoanele fizice sunt cele care își aleg firma de instalare, nu invers. Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a mai explicat presei că anul acesta beneficiarul primeşte notificarea cu privire la acceptarea în program şi după aceea se duce şi alege instalatorul, în timp ce în 2021 și 2022 instalatorii „decideau cu cine au chef să lucreze sau cu cine nu au chef să lucreze sau pe cine pun pe primul loc pe listă când încarcă proiectele în sistem şi pe cine pun pe ultimul”.

Pentru cei care nu au mai prins loc în Casa Verde anul acesta, meciul nu e pierdut de tot. Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE) acordă și el sprijin gospodăriilor interesate să-și monteze panouri fotovoltaice, baterii pentru stocarea energiei solare și chiar pompe de căldură.

Programul destinat creșterii eficienței energetice, preconizat să înceapă în septembrie, ar urma să fie chiar mai simplu decât Casa Verde și complet automatizat. Pentru înscrierile în platformă oamenii trebuie să încarce doar trei documente în platforma dedicată, pe lângă ubicua copie după cartea de identitate: un extras de carte funciară, un document de proprietate a locuinţei, și contractul de furnizare a echipamentelor.

Suma pusă la dispoziție din bani europeni prin MIPE este considerabil mai mare decât cea din Casa Verde: sprijinul total de jumătate de miliard de euro va acoperi cererea pentru 100.000 de gospodării, iar sprijinul va fi în vouchere de 25.000 de lei pentru proiectele aprobate.

Programul MIPE ar putea oferi și o soluție pentru una din marile hibe ale alternativelor la combustibilii fosili. Cei ce doresc să devină prosumatori, adică producători și consumatori deopotrivă, trebuie să ia în calcul că în perioadele de vârf în care se generează multă energie s-ar putea ca sistemul energetic să nu preia surplusul, iar fără un sistem de stocare – la nivelul unei gospodării de regulă o baterie – energia ar fi irosită. Așadar nu doar fotovoltaicele ar trebui promovate, ci și soluțiile de stocare care să permită utilizarea energiei atunci când este nevoie de ea.

Prosumatorii au oricum destul de furcă în relația cu furnizorii de energie, care sunt în același timp și clienții lor. În grupurile de discuții de pe internet, cei care produc și livrează în sistem mai multă energie decât consumă se plâng de o legislație stufoasă și de un regim complicat și defavorabil de compensare, prin care de fapt ajung să crediteze furnizorii pe o durată de doi ani, având în vedere că o regularizare se face abia după 24 de luni și nu este o operațiune curentă.

O schimbare în bine ar putea surveni odată cu aprobarea unui proiect depus în parlament de mai mulți senatori de la USR, prin care prosumatorii ar urma să fie scutiți de plata certificatelor verzi – ei au produs și livrat în rețea oricum exclusiv energie verde.

 

Alex Gröblacher