Fie că este vorba de domeniul apei, al energiei solare și eoliene sau de sectoare relativ noi, cum ar fi e-mobility sau „răcirea cu energie solară”, energia sustenabilă obținută din surse regenerabile a devenit de o importanță enormă în Austria în ultimii ani, chiar decenii. Companiile austriece au acumulat un know-how deosebit în aceste sectoare și sunt adesea lideri de piață pe segmentul lor.

Austria s-a angajat pe deplin față de obiectivele Acordului de la Paris privind schimbările climatice și dezvoltarea durabilă și își propune să producă 100% electricitate din resurse regenerabile de energie, conform misiunii #2030 aprobate de guvern.

Dată fiind întreaga experiență acumulată, nu este nicio surpriză faptul că Austria găzduiește și premiul Energy Globe, cel mai important premiu din domeniul protecției mediului la nivel mondial.

În fiecare an sunt depuse aproape 2.000 până la 3.000 de proiecte de către peste 180 de țări participante, variind de la inițiative mici și simple până la unele complexe și de amploare.

Numele câștigătorilor naționali ai premiului Energy Globe sunt publicate în cooperare cu UNIDO pe site-ul www.energyglobe.info. Câștigătorii de la nivel național au un lucru în comun: toți au înțeles că mediul nu este protejat prin cuvinte, ci prin acțiune! Fiecare dintre noi poate contribui!

Premiul Energy Globe Romania 2022 se acordă proiectului Extreme Light Infrastructure - Centrul de Fizică Nucleară (ELI-NP)

La data de 22 noiembrie, Gerd Bommer, șeful ADVANTAGE AUSTRIA Romania, a înmânat premiul Energy Globe 2022 celor de la Extreme Light Infrastructure – Centrul de Fizică Nucleară (ELI-NP) pentru proiectul de infrastructură pus în funcțiune, respectiv centrala geotermală ELI-NP.

După înmânarea premiului și un tur foarte interesant al unității alături de specialiștii ELI-NP, toți participanții s-au bucurat de o seară de socializare care a reunit companii austriece din domeniul energiei regenerabile, ingenioșii angajați de la ELI-NP, precum și companii și oaspeți din România.

Extreme Light Infrastructure – Centrul de Fizică Nucleară (ELI-NP) este în prezent cea mai avansată infrastructură de cercetare din lume în domeniul fizicii fotonucleare.

Clădirile ELI-NP sunt proiectate și dotate conform celor mai noi tehnologii, la cele mai înalte standarde, pentru a îndeplini cerințele tehnologice și de protecție a mediului. Sistemul geotermal de mică adâncime este instalat pe un teren de 27.000 mp, are o lungime de 135 km și 1080 de foraje adânci de 120 m fiecare. Capacitatea termică totală instalată este de peste 6,2 MW. Sistemul geotermal de mică adâncime asigură clădirilor toată energia necesară pentru încălzire, ventilație, aer condiționat, apă caldă și apă de răcire tehnologică. Sistemul nu folosește combustibili fosili ca sursă de energie, ci principala sursă de energie atât pentru încălzire, cât și pentru răcire (inclusiv răcirea tehnologică) este energia geotermală, echipamentele fiind alimentate cu energie electrică. Astfel, sistemul HVAC geotermal de mică adâncime instalat la ELI-NP este prietenos cu mediul, având emisii scăzute de CO2 și fiind totodată unul dintre factorii cheie care conduc la un consum redus de energie.

Ceremoniile naționale de premiere sunt organizate de ADVANTAGE AUSTRIA.

Fiecare acțiune contează! Trimiteți proiectul dumneavoastră sustenabil la Energy Globe Award 2023 – sesiunea de depunere este deja deschisă! Detalii și formularul de aplicare pot fi descărcate de pe site-ul www.energyglobe.info.

În perioada 22-24 noiembrie 2022, ADVANTAGE AUSTRIA Romania a organizat de asemenea primirea unei delegații de companii pe tema „Tranziției energetice în România”. Reprezentanții mai multor companii austriece cu activități în sectoarele: petrol și gaze, energie regenerabilă, rețele inteligente, precum și în sectoarele furnizoare de produse și servicii conexe s-au informat despre situația actuală a pieței, s-au întâlnit cu potențiali parteneri și au discutat despre planuri și proiecte viitoare.O mulțime de detalii interesante despre acest domeniu și despre actorii de top din Austria pot fi găsite în cea mai recentă ediție a revistei FRESH VIEW GreenTech, pe care v-o putem trimite cu plăcere, la cerere.

Echipa ADVANTAGE AUSTRIA București