Asociația Investitorilor Spanioli în România - Asociación de Empresas Españolas en Rumanía – (ASEMER) atrage noi membri în board și își consolidează prezența pe piața locală, cu scopul de a poziționa România în topul piețelor de interes pentru investitorii spanioli.

„Actualul context economic a încetinit planurile investitorilor, iar impredictibilitatea din piață a adus un val de reticență. Totuși, Asociația noastră își continuă activitatea de promovare a oportunităților din piața din România, precum și a intereselor investitorilor spanioli de aici. Vedem că în prezent mai multe domenii din economia locală trezesc interesele investitorilor spanioli pe piața locală și urmărim cu interes evoluția și gradul de succes al acestora”, a declarat Emilio Luque Ascanio, președintele Asociației Investitorilor Spanioli în România (ASEMER).

Investițiile străine directe ale nerezidenţilor în România au urcat cu 33,37% în 2022, la 10,698 miliarde de euro, comparativ cu 8,021 miliarde de euro în anul anterior, potrivit datelor Băncii Naţionale a României.

Totodată, numărul firmelor cu capital străin nou înfiinţate în România a crescut, în 2022, cu 25,5%, comparativ cu 2021, la 7.368 de unităţi, conform datelor centralizate de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului (ONRC).

Spania se află pe locul 13 în topul investițiilor străine din România. Odată cu creșterea interesului investitorilor din Spania, ASEMER și-a propus consolidarea prezenței în România pentru a răspunde cât mai eficient nevoilor din piață astfel că a numit noi membri în boardul asociației și în același timp vizează dezvoltarea comunității sale. 

„Planurile ASEMER pentru 2023 sunt axate atât pe consolidarea comunității deja existente, prin organizarea de workshopuri și conferințe în domenii cheie, în cadrul cărora membrii comunității pot beneficia reciproc de know-how și expertiza vastă din comunitate, cât și pe creșterea numărului de membri. În plus, noi nume cu o experiență importantă s-au alăturat boardului Asociației și suntem încrezători că aceștia vor ajuta incontestabil să ghideze și să modeleze viitorul ASEMER. Ne dorim să fim alături de cât mai mulți investitori spanioli care își doresc să intre pe piața din România, cu suport și îndrumare, dar totodată suntem aici să ajutăm și companiile românești care își doresc să facă pași pe piața din Spania”, a completat președintele ASEMER.

Estimările ASEMER nu indică însă o creștere considerabilă a investițiilor spaniole din piață în 2023, ținând cont de reducerea puterii de cumpărare a populației pe fondul inflației, care își va pune amprenta asupra consumului. Astfel, anul acesta va fi de reorganizare și de repoziționare, cu o evaluare mai atentă a planurilor de business.

Totuși, România este o piață dinamică și se bucură de cele mai bune perspective macroeconomice din UE, care pot fi îmbunătățite prin absorbția fondurilor europene, relativa stabilitate a leului și prin investiții stimulate de relocarea activităților unor companii pe fondul războiului din Ucraina, arată asociația.

Asociación de Empresas Españolas en Rumanía a fost înființată în septembrie 2013.

ASEMER apără interesele tuturor companiilor și profesioniștilor spanioli care își desfășoară activitățile în România. Principalele obiective ale asociației sunt promovarea și consolidarea relațiilor economice între companiile și antreprenorii spanioli și organizațiile și companiile românești.

De asemenea, ASEMER duce vocea membrilor săi la societatea română și la autoritățile române și spaniole și totodată dezvoltă spiritul de solidaritate între membri, evitând concurența neloială și practicile care încalcă etica profesională.