Investitorii prezenți la Bursa de Valori București (BVB) și-au intensificat activitatea de tranzacționare ceea ce a determinat ca valoarea cumulată a tranzacțiilor cu toate tipurile de instrumente să depășească 10,4 miliarde lei, echivalentul a 2,1 miliarde euro. Acest nivel corespunde unui ritm de creștere de 56,6% comparativ cu perioada ianuarie-iulie a anului trecut. Lichiditatea medie zilnică pe toate tipurile de instrumente financiare a crescut cu 55,4% în primele șapte luni comparativ cu aceeași perioadă a anului anterior, de la 46,1 milioane lei (echivalentul a 9,6 milioane euro) la 71,6 milioane lei (echivalentul a 14,6 milioane euro).

La nivelul lunii iulie, piața de capital și-a continuat ascensiunea și a atins noi valori record. În ședința de tranzacționare din 14 iulie, indicele BET a atins pentru prima dată în istorie nivelul de 12.055 puncte. La finalul aceleiași ședințe, indicele BET-TR a afișat un nivel record de 21.002 puncte. Astfel, creșterea oferită investitorilor de pe piața de capital a fost de 25% în primele 7 luni prin prisma indicelui BET-TR și de 20% prin prisma indicelui BET.

„Bursa românească a devenit un adevărat mall investițional: aceeași platformă găzduiește acum o gamă mult mai largă de companii și oferă expunere către noi sectoare care au lipsit din piața de capital sau care au fost prea puțin reprezentate. Rezultatul este că atractivitatea bursei a crescut, atât pentru emitenți, cât și pentru investitori. Am reușit să depășim dilema în care bursa a fost prinsă în urmă cu mulți ani: dacă e nevoie mai întâi de mai mulți investitori sau de mai multe companii. Răspunsul pe care piața l-a dat este că odată ce au curs mai fluid listările, investitorii au început să apară. Este esențial, însă, să privim acest fenomen în contextul în care piața de capital a atins lună de lună noi maxime istorice, iar perspectiva unei inflații în creștere a determinat tot mai mulți români să găsească o serie de canale mai eficiente pentru economiile lor,” a declarat Radu Hanga, Președintele Consiliului de Administrație al Bursei de Valori București.

„O piață de capital puternică are impact pozitiv asupra economiei. Creșterea economică poate fi susținută și accelerată prin intermediul bursei întrucât finanțarea companiilor românești este asigurată tot mai des și consistent de mecanismele pieței de capital. Avem premise foarte bune să ne consolidăm statutul de Piață Emergentă și ne dorim ca românii să investească mult mai mult în economia românească. Pentru acest lucru, este nevoie ca trendul listărilor să continue și toți participanții la piață, alături de BVB, fac eforturi ca acest fenomen al listărilor accelerate să devină o normalitate pe bursa locală,” a afirmat Adrian Tănase, Directorul General al BVB.

Activitatea investițională la BVB și-a continuat parcursul ascendent în prima parte a anului, după rezultatele record obținute în 2020. În septembrie 2020, România a fost promovată de către furnizorul global de indici FTSE Russell la statutul de Piață Emergentă.

 

Florin Cepraga, Senior PR Specialist, Bursa de Valori București