Piața de capital din România s-a remarcat printr-o reziliență deosebită în fața incertitudinilor și a adus beneficii potențiale semnificative pentru investitorii care au ales să-și plaseze economiile în instrumentele financiare listate la Bursa de Valori București. De la finalul lunii februarie 2020, când a fost înregistrat primul caz de conoronavirus în România, și până la finalul lunii februarie, piața de capital din România a crescut cu 55% prin prisma indicelui BET-TR, care include și dividendele, și cu 39% luând în calcul indicele BET. În tot acest timp, investitorii români prezenți pe Bursa de Valori București au devenit tot mai numeroși. Potrivit datelor Fondului de Compensare a Investitorilor (FCI), numărul total al investitorilor care tranzacționează la BVB a ajuns la 81.793, luând în calcul raportarea de la finalul anului trecut.

„În cei doi ani de pandemie, am putut observa o tendință clară în ceea ce privește preferința financiară a populației care a ales să se orienteze tot mai mult către bursă pentru a putea lua parte la poveștile de succes ale companiilor românești, dar și pentru a limita erodarea puterii de cumpărare cauzată de o rată a ridicată inflației. România se poziționează ca un pol de stabilitate în regiune într-un context dominat de instabilitatea regională ridicată generată de conflictul armat din Ucraina. Traversăm momente de îngrijorare atât în plan uman, cât și în plan economic. Pentru investitori, bursa locală a oferit în doi ani creșteri de 55% chiar și în condiții de volatilitate accentuată și a demonstrat că poate fi un pilon esențial pentru economiile românilor”, a declarat Radu Hanga, Președintele Consiliului de Administrație al Bursei de Valori București.

„Una dintre cele mai importante lecții pe care le-am învățat la nivel individual și colectiv din această pandemie este că avem capacitatea să rezistăm șocurilor. A devenit atât de important ca fiecare român să-și diversifice economiile încât a avea astăzi un un cont de investiții este o chestiune esențială de siguranță financiară și peste 80.000 de români au înțeles că bursa locală reprezintă o alegere de încredere. Pentru investitorii români este important să nu reacționeze emoțional cu economiile lor, ci să-și urmeze strategia investițională pe care și-au propus-o, în concordanță cu profilul lor de risc. Într-un context internațional marcat de volatilitate, o strategie de investiții orientată spre viitor va oferi mai multă claritate și siguranță”, a afirmat Adrian Tănase, Directorul General al BVB.

La finalul primelor două luni ale acestui an, valoarea totală de tranzacționare realizată pe Piața Reglementată a BVB cu toate tipurile de instrumente financiare a fost de 3,75 miliarde lei, echivalentul a 760 milioane euro, în creștere cu 66% față de aceeași perioadă a anului trecut. Lichiditatea medie zilnică a fost de 93,7 milioane lei, sau 19 milioane euro.

 

Florin Cepraga, Senior PR Specialist, Bursa de Valori București