Viena este unul dintre cele mai de succes orașe din lume, dacă ar fi să ne raportăm la calitatea vieții, la infrastructura municipală și la inovarea socială - conform unui raport al European Investmentbank. Iar Viena este în continuă dezvoltare! Într-un viitor nu foarte îndepărtat, numai în zona metropolitană a Vienei vor locui aproximativ trei milioane de oameni. Crește astfel necesitatea găsirii locurilor de muncă, a spațiilor de locuit, a energiei și a infrastructurii moderne. Dar pe lângă globalizare și transformare digitală, criza climatică și resursele naturale din ce în ce mai limitate reprezintă adevărate provocări pentru orașele secolului 21. Aceste provocări au o influență decisivă asupra modului cum va arăta în viitor viața orașului: orașele provoacă în prezent 75% din emisiile globale de CO2!

Mobilitatea ecologică, energia regenerabilă și utilizarea eficientă și echitabilă din punct de vedere social a resurselor reprezintă acum cerințe impetuoase! Orașul inteligent Viena își îmbunătățește mai presus de toate performanța economică și socială și își reduce considerabil amprenta ecologică. Ca pionier, Viena contribuie de asemenea, la dezvoltarea unei economii decarbonizate atât în Austria cât și în Europa. Iar mai presus de toate, Viena devine un oraș inteligent pentru a oferi locuitorilor săi o perspectivă credibilă: un oraș construit inteligent și locuibil, care oferă multe oportunități!

Unele dintre proiectele-pilot care au transformat orașul și au crescut calitatea vieții locuitorilor săi sunt:

  • Aspern Seestadt

Conceput ca un „oraș în oraș”, Aspern Seestadt este unul dintre cele mai mari proiecte de dezvoltare urbană din Europa. El este gândit ca oraș al viitorului, cu o infrastructură de transport excepțională. Al 22-lea cartier al Vienei, poziționat în nord-estul orașului și aflat în expansiune rapidă, se conturează ca un nou centru urban – un oraș inteligent, în plină efervescență, conceput pentru a găzdui întregul spectru al vieții.

  • Instalația de incinerare a deșeurilor din Viena - sistem de încălzire centrală (Spittelau)

Instalația de incinerare a deșeurilor din Spittelau joacă un rol important în sistemul de gestionare a deșeurilor din Viena. Aproximativ 50% din energia produsă în fiecare an din incinerarea deșeurilor provine din substanțe biogene sau regenerabile. Încălzirea ecologică produsă la Spittelau furnizează căldură pentru mai mult de 60.000 de gospodării din Viena.

  • Stația de epurare & biogaz din Viena (Simmering)

În 1998, Wien Kanal a elaborat un plan pentru „Optimizarea ecologică și economică a drenării apelor uzate și pentru protecția apei în Viena”.Astfel, energia este generată în principal de instalațiile de biogaz, chiar la fața locului.

  • Viena traffic control center (Verkehrsleitzentrale Wien)

În Viena există peste 1.200 de sisteme de semaforizare. Aproximativ 95% din ele sunt controlate și coordonate în centrul de control al traficului din Roßau.

În iunie 2022, ADVANTAGE AUSTRIA București organizează o misiune economică la Viena, pentru a oferi factorilor de decizie din România posibilitatea de a se informa direct de la fața locului despre cele mai importante proiecte de infrastructură inteligentă desfășurate în capitala Austriei.

 

Echipa ADVANTAGE AUSTRIA București