Într-adevăr, trăim vremuri tulburi. Corona interminabilă, război și o posibilă recesiune sunt pe ordinea de zi. Deloc surprinzător, companiile se luptă cu VICA - volatilitate, incertitudine, complexitate și ambiguitate.

Într-o astfel de perioadă aud multe despre restructurare, reducerea activității și transfer de responsabilități către unități de luare a deciziilor aflate pe o poziție mai centrală. Unele locuri de muncă pot deveni mai vulnerabile sau chiar depășite. Ce ai de făcut dacă ești unul dintre acei manageri care au fost disponibilizați? Acest articol este pentru tine. Iată câteva sfaturi pe care le poți găsi utile.

  1. Dacă se întâmplă așa ceva, de multe ori începem să ne învinuim pe noi înșine, încrederea noastră în noi este puternic zdruncinată. „Ce am greșit? Ce aș fi putut face mai bine?” Sau ne considerăm o victimă: „Uite ce mi-au făcut, am fost un colaborator loial mulți ani”. De asemenea, se poate întâmpla să începi să te cerți cu fostul tău angajator în instanță pentru că te simți tratat rău. În oricare dintre situații, sunt lucruri care se întâmplă în mod obișnuit, nu mai ai un loc de muncă. Acceptă asta.
  2. După o perioadă de deznădejde și doliu, ceea ce este perfect normal, trebuie să începi să te întrebi ce oportunități de schimbare ar fi, chiar dacă asta pare greu de făcut. Poate că este ceva de care te-ai săturat la fostul loc de muncă, o frustrare sau dorința de „loc de muncă adevărat” cea care te-a provocat sau avea mai mult sens. Explorează această întrebare a oportunităților și fii total sincer cu tine însuți. Cunoașteți cu toții metafora paharului care este fie pe jumătate plin, fie pe jumătate gol; asta se aplică și acum. Este alegerea ta ...
  3. Poate că te așteaptă o nouă aventură. Am discutat cu mulți manageri despre chemarea lor și scopul la locul de muncă. De remarcat faptul că rareori îndrăznim să ne punem această întrebare. Dacă o faci, s-ar putea să descoperi lucruri pe care ți-ai dorit dintotdeauna să le faci, dar pentru care nu ai avut timp. Sau, în unele cazuri, clienții mei își dau seama că nu au făcut cu adevărat o alegere liberă în ceea ce privește cariera lor, că au fost împinși de părinți și supuși unor condiții. Poate „concedierea” îți oferă pentru prima dată acel sentiment de libertate reală. Ce simți când îți regândești viața, când te gândești să o iei de la capăt? Îmi amintesc cazul unui top manager care s-a săturat de lumea corporativă și a vrut să facă ceva singur: să deschidă un restaurant. Chiar dacă vremurile nu sunt ușoare, el nu regretă această decizie de a se elibera. Toată familia lui îl susține.
  4. Fii conștient de zona ta de confort care te-a transformat într-o persoană deseori plictisitoare și leneșă într-un fel. Nu există nicio îndoială că tuturor ne place ca lucrurile să fie confortabile, salariile mari și viața ușoară. Dar nimic nu durează pentru totdeauna. În loc să plângi pentru ceva ce nu mai ai, fii recunoscător că l-ai avut atâția ani. Vorbesc des cu mama despre cel de-al Doilea Război Mondial, când a trebuit să își lase casa, care fusese bombardată, și să-și construiască o nouă existență. Îmi dau seama de nenumărate ori că luăm lucrurile ca fiind de la sine înțelese și, de fapt, nu suntem atât de deschiși la schimbare cu adevărat, dacă nu este vorba de urgențe.
  5. Aveți încredere în viață. Într-adevăr, aceasta este probabil partea cea mai dificilă. Cum putem avea încredere în ceva ce nu știm? Este ciudat că avem încredere în viață în fiecare zi și nu ne dăm seama: în fiecare zi, când te culci, ai încredere că organismul tău funcționează peste noapte, că toate lichidele din tine lucrează și că te vei trezi dimineața următoare. Chiar și respirația are loc fără intervenția ta. Te întrebi în fiecare noapte dacă te vei trezi a doua zi? Nu! Aceeași atitudine ar trebui adoptată față de tot ceea ce apare în viață. Poate că pierderea locului de muncă are un sens mai profund? Ce încearcă acest lucru să-ți spună?

Specia umană are capacitatea de a gândi și de a reflecta, dar acesta nu este un avantaj dacă este folosit greșit. Putem învăța multe de la natura care ne înconjoară, ea nu știe în mod conștient ce este această încredere în viață, întrebarea pare cu totul absurdă. Natura este o întruchipare a ei.

Fă-ți puțin timp pentru a ieși în natură, pentru a simți vibrația unei păduri sau a mării, nu te gândi prea mult și nu analiza, doar simte. Ideile bune vin adesea atunci când mintea este calmă.

 

Dr. Michael Schroeder

michael.schroeder@linarson.com