Prețul gazelor naturale și a curentului electric a cunoscut creșteri semnificative în ultimele luni, generate de numeroase elemente interne și externe României, iar impactul acestui fapt asupra consumatorului final și a companiilor românești a fost resimțit din plin. Mai mult decât atât, în contextul în care multe dintre acestea se confruntă cu dificultăți din cauza restricțiilor din perioada stării de alertă cauzate de COVID-19, pentru mulți operatori economici poate deveni dificilă achitarea facturilor la utilități în lunile de iarnă. Acest lucru, suprapus peste alte impedimente, are un efect multiplicator la nivelul întregii economii, cu repercusiuni serioase la nivel economic, social și financiar.

În egală măsură, impactul este resimțit pe mult mai multe planuri, precum: cel macroeconomic, cel al mediului de afaceri, în general și asupra companiilor mici și mijlocii în special, cel social, financiar și administrativ. Conform raportului BNR publicat în noiembrie 2021, componenta energie (combustibili, gaze naturale, energie electrică) a contribuit la creșterea ratei anuale a inflației pe parcursul trimestrului III 2021, care s-a ridicat la 1,5 puncte procentuale, jumătate din creștere fiind explicată de majorarea prețului gazelor naturale. De asemenea, o majorare de preț a caracterizat și componenta energie electrică (4,2%), iar evoluția prețului en gros a fost mai afectată de scumpirea certificatelor de emisii CO2. Pe parcursul trimestrului III din 2021, creșterea prețului a fost susținută de scumpirea carburanților și a lemnelor de foc, din cauza ofertei interne tot mai reduse în ultimii ani (pe fondul înăspririi progresive a legislației în domeniu).

Așadar, se contuează un context dificil în care furnizorii de energie trebuie să se adapteze dinamicii pieței la nivel european și mondial, statul este pus în situația de a face demersurile necesare pentru sprijinirea consumatorilor vulnerabili, fie ei casnici sau non-casnici, iar cei din urmă sunt nevoiți să găsească soluții pentru controlarea consumului de energie și achitarea facturilor curente.

Pe de altă parte, este la fel de important de menționat faptul că orice consumator de energie are libertatea de a alege un furnizor de energie care îi poate oferi clauzele contractuale pe care le dorește, fie că acestea se referă la un preț avantajos al energiei, un termen de plată extins de 30 de zile, un termen nelimitat al contractului sau alte facilități. Schimbarea furnizorului este gratuită și poate dura între 40 – 50 de zile de la trimiterea notificării furnizorului actual.

Orice client trebuie să cunoască faptul că, indiferent de furnizorul de energie ales, operatorii de distribuţie au obligaţia de a asigura continuitatea furnizării energiei electrice sau a gazelor naturale, iar orice deranjament de acest fel trebuie raportat în cel mai scurt timp distribuitorului sau chiar furnizorului.

În concluzie, plafonarea prețurilor și strategiile de economisire a energiei reprezintă soluții temporare de control al impactului prețurilor energiei electrice asupra românilor. Scăderea inflației pe care BNR o preconizează din al treilea trimestru al 2022 și diminuarea conflictelor politice la nivel internațional pot reprezenta soluții pe termen mediu și lung pentru a genera stabilitatea și predictibilitatea economică atât de necesară.