Fie că este vorba de domeniul energiei hidro, solare și eoliene sau în sectoare noi precum mobilitatea electrică sau „solar cooling” – energia din surse regenerabile are o importanță enormă în Austria. Companiile austriece au un know-how deosebit în aceste sectoare și sunt adesea lideri de piață în segmentul lor.

Hidroenergia ca sursă de energie

În prezent, în Austria sunt în funcțiune peste 700 de hidrocentrale fluviale și aproximativ 3.100 de hidrocentrale mici, care furnizează aproximativ 60% din energia electrică generată. Austria este numărul unu în Europa în utilizarea hidroenergiei și oferă companiilor inovatoare know-how și un mediu dinamic.

Energia eoliană

La sfârșitul anului 2020, 1.307 de turbine eoliene cu o putere totală de 3.120 MW au generat energie electrică curată și ecologică pentru aproximativ 2 milioane de gospodării, adică aproximativ 50 la sută din toate gospodăriile austriece.

Industria solară dinamică

Conform statisticilor, 4,92 milioane m² de colectoare solare termice erau operaționale în Austria la sfârșitul anului 2020, ceea ce corespunde unei capacități instalate de aprox. 3,44 GWh. Acest lucru permite economisirea a 345.637 de tone emisii de CO2 anual. Cifra de afaceri a industriei solare termice în 2020 a fost de aproximativ 131 de milioane de euro. Industria asigură în jur de 1.100 de locuri de muncă cu normă întreagă.

Energia solară fotovoltaică

Extinderea din domeniu progresează rapid, cu o creștere anuală de aproximativ 340 MW. La finalul anului trecut, în Austria era instalată o producție totală cumulată a tuturor sistemelor fotovoltaice de aproximativ 2.043 MW, ceea ce înseamnă o reducere a emisiilor de CO2 de aproximativ 900.000 de tone. Companiile austriece din acest domeniu realizează o cotă de export de 15% pentru module fotovoltaice și de 93% pentru invertoare solare.

Pe 5 noiembrie 2021, ADVANTAGE AUSTRIA România a organizat împreună cu TPA România un webinar pe tema energiei din surse regenerabile în România. Subiectele au inclus tendințe din legislație, precum și oportunități de finanțare din fonduri europene sau alte surse pentru proiecte în domeniu. Evenimentul online a fost completat de un testimonial al companiei Wien Energie (Vienna Energy Forta Naturala SRL).

O mulțime de perspective interesante despre sectorul energiei din surse regenerabile și jucătorii săi de top din Austria pot fi găsite în cea mai recentă ediție a revistei FRESH VIEW GreenTech, pe care v-o putem trimite la cerere.

 

Echipa ADVANTAGE AUSTRIA București