Piața de capital devine din ce în ce mai atractivă pentru afacerile antreprenoriale românești, care apelează la bursă pentru dezvoltare. Prima jumătate de an a adus la cota bursei 12 emisiuni de acțiuni. Tot în prima jumătate a acestui an, 16 noi instrumente financiare au fost listate pe segmentul de venit fix. În primele șase luni, au fost listate la BVB emisiuni de acțiuni și obligațiuni în valoare totală de peste 700 milioane euro.

„Am depășit în primele șase luni cele mai optimiste așteptări: 28 de instrumente financiare au fost listate la cota bursei, atât pe segmentul de acțiuni, cât și pe cel de obligațiuni. Succesul acestor runde de finanțare alimentează succesul viitor, consolidează poziția pieței de capital ca pilon esențial de finanțare și încurajează prezența companiilor pe bursă, dar și a investitorilor. În esență, primul semestru poate fi rezumat astfel: mai mulți emitenți, mai multe domenii de activitate, mai multă efervescență. De ce are piața de capital atât de mult succes? Pentru că e accesibilă, eficientă și lichidă. A devenit mult mai accesibilă datorită gradului de digitalizare, este eficientă pentru că permite realizarea cu ușurință a accesului la capital și este lichidă pentru că vânzătorul sau cumpărătorul își găsește cu ușurință contraparte. În plus, bursa este tot mai prezentă în spațiul public și a devenit un reper obligatoriu atunci când se vorbește în mod serios de planuri de dezvoltare”, a declarat Radu Hanga, Președintele Consiliului de Administrație al Bursei de Valori București.

„Bursa oferă în aceste momente o diversificare sectorială considerabilă pentru investitorii care doresc să-și disperseze riscurile, iar oportunitățile investiționale sunt remarcabile. De la companii cu istoric solid la companii cu potențial accelerat de creștere, de la instrumente cu venit fix la acțiuni și produse structurate, actuala configurație a pieței permite realizarea de portofolii cu grad înalt de personalizare care să corespundă profilurilor de risc ale investitorilor. În ceea ce privește listările, pe segmentul de acțiuni observăm o creștere accelerată în prima jumătate de an. Noul val de companii antreprenoriale, 12 doar în primele 6 luni, care au venit la bursă a atras un interes substanțial din partea investitorilor individuali, care înțeleg să profite de oportunitățile actuale și au suprasubscris tranșele alocate, în unele cazuri chiar în mai puțin de un minut. Bursa a venit mai aproape de oameni și companii, iar rezultatele recente ne arată că dezvoltăm piața în direcția bună”, a afirmat Adrian Tănase, Directorul General al BVB.

Lichiditatea medie zilnică pe toate tipurile de instrumente financiare a crescut cu 54% în primele șase luni comparativ cu primul semestru al anului anterior, de la 35,6 milioane lei (echivalentul a 7,4 milioane euro) la 54,9 milioane lei (echivalentul a 11,1 milioane euro). Lichiditatea bursei măsurată prin prisma valorii totale de tranzacționare a consemnat o creștere de 41% la nivelul tuturor tipurilor de instrumente financiare, de la 6 miliarde lei (1,25 miliarde euro) în primele șase luni din 2020 la 8,5 miliarde lei (1,7 miliarde euro) în primul semestru al acestui an.

Creșterea activității investiționale a dus piața de capital la noi maxime în luna iunie. La finalul ședinței de tranzacționare din 28 iunie, indicele BET a atins un maxim istoric de 11.967 puncte, iar indicele BET-TR a afișat un record istoric de 20.784 puncte. Luna iunie a continuat seria lunară de creșteri cu un avans de 3,9% pentru BET și de 5% pentru BET-TR. După primele 6 luni ale anului, BET a crescut cu 21%, iar BET-TR cu 24,9%.

 

Florin Cepraga, Senior PR Specialist, Bursa de Valori București