Suntem cel mai adesea educați să nu avem slăbiciuni, pur și simplu să fim cei mai buni. Mulți dintre noi am avut părinți care ne îmboldeau și chiar ne amenințau cu pedepse dacă nu obțineam performanțe bune la școală. Nu e de mirare că CV-urile noastre pentru cererile de angajare trebuie să arate întotdeauna perfect, fără puncte slabe, fără suișuri și coborâșuri în carieră: „singura cale este în sus”. Pe parcursul carierei mele de coach, am întâlnit directori executivi care declarau oficial că „eșecul nu este o opțiune”.

Dar viața noastră se bazează doar pe succes? Nu chiar. Cei mai mulți dintre noi am experimentat și nereușite, ne-am întors acasă cu o notă proastă sau am picat un examen, nefiind cei mai buni din clasă, ca apoi să simțim frustrarea și furia provocate de acest lucru.

Un eșec poate apărea în orice moment, chiar dacă avem cea mai bună diplomă, cei mai buni părinți, cel mai bun instructor sau coach. În unele țări precum SUA, eșecul este mai ușor de digerat decât în țările tradiționale din Vestul Europei, precum Franța și Germania. În acest context, îmi amintesc un vechi cântec de jazz american cu versuri care se potrivesc foarte bine acestei atitudini: „Oprește-te și ia totul de la capăt”. În majoritatea țărilor europene, inclusiv în România, eșecul este în mare parte un subiect tabu. Nu vrem să vorbim despre asta, doar despre vești bune. Odată ce eșuezi în aceste societăți, ai un stigmat, o etichetă care rămâne lipită de tine pentru totdeauna.

Ce este, de fapt, eșecul? Este opusul succesului, ambele sunt două fețe ale aceleiași monede. Cu toții simțim intuitiv că atât câștigul, cât și pierderea, succesul și eșecul fac parte din viața noastră, dar nu integrăm acest lucru cu adevărat în gândirea noastră. Rămâne doar o coajă goală. Este eșecul un lucru atât de rău? Dar dacă eșecul cuprinde lecții majore pe care trebuie să le învățăm? Ce se întâmplă dacă eșecul este un bun indicator pentru o schimbare de atitudine, abordare, metodologie sau priorități?

Companiile par să fi observat importanța utilizării eșecului pentru a realiza îmbunătățiri. Cel puțin, se vorbește mult despre crearea unei culturi în care erorile sunt posibile. Imaginați-vă doar ce s-ar întâmpla dacă ar exista un spațiu sigur în care oamenilor li s-ar permite să greșească, cu condiția să învețe cu adevărat ceva din aceasta. Putem încuraja oamenii să fie mai îndrăzneți dacă ei știu și că este posibil să nu reușească? Un antrenor celebru de fotbal a spus odată: „Dacă unui golgheter i s-ar permite să rateze goluri uneori, ar înscrie mai bine”. Ce atitudine înțeleaptă!

A permite apariția unor eșecuri în societatea noastră este o sarcină extraordinară, companiile ar putea fi lideri în domeniu. Ar însemna să renunțăm la o mulțime de convingeri false pe care încă le avem. Eșecul are cu adevărat multe avantaje; ne poate întări rezistența, ne poate face să încercăm din nou, cu mai mult efort. Acest lucru este valabil în sport, de exemplu. Dar ne poate ajuta și să luăm decizii mai inteligente. Într-un final, putem obține indicii valoroase pentru dezvoltarea noastră personală. Există mulți oameni care, la locul de muncă, în special pe poziții de conducere, sunt permanent stresați, forțați să își depășească limitele și care la un moment dat eșuează. Poate că pur și simplu nu sunt la locul potrivit. Am întâlnit astfel de persoane care, abia după un așa-zis „eșec”, și-au reorientat complet viața profesională, și-au găsit vocația.

Se înțelege că apariția unui spațiu sigur pentru eșec nu trebuie să ne invite să fim leneși, să nu încercăm lucruri noi și să ne descoperim limitele, dimpotrivă. Ne-ar da mai multă putere de a experimenta, de a obține mai multă satisfacție și împlinire în viață. Acum câțiva ani, eram în San Francisco și am auzit o propoziție profundă undeva la parterul unei parcări: „Ești dezamăgit dacă dai greș, dar ești condamnat dacă nu încerci”. Avem prea mulți oameni în vârstă care regretă că nu au făcut lucrurile pe care și le-au dorit în viață din cauza fricii. Să nu facem aceeași greșeală.

 

Dr. Michael Schroeder

michael.schroeder@linarson.com