În lumea occidentală, tot mai mulți angajați dau semne de epuizare. Potrivit unui studiu american de anul trecut, aproximativ 75% dintre ei sunt îngrijorați de acest lucru. În acest context, nu e de mirare că oamenii se gândesc să iasă, să ia o pauză. Concediul sabatic este una dintre cele mai populare modalități de a face acest lucru. Un sabat este o perioadă de pauză de la locul de muncă, plătită sau nu, fără a pierde relațiile contractuale cu angajatorul. Într-un studiu englez recent, 15% dintre angajatori oferă deja această posibilitate personalului lor.

Există multe motive pentru care se poate lua un concediu sabatic. În afară de cele legate de sănătate, pot fi și motive de familie. Unii manageri vor să petreacă mai mult timp cu bebelușii lor sau să aibă grijă de părinții bolnavi. De asemenea, am întâlnit manageri care doresc să aloce timp scrierii unei cărți sau continuării studiilor. Alții pot avea o activitate non-profit pe care le place să o desfășoare. Cândva am lucrat cu o editură americană, iar redactorul lor șef tocmai pleca într-un concediu sabatic pentru a naviga în jurul lumii.

Ieșirea din „roata hamsterului” pentru o vreme poate fi într-adevăr aducătoare de inspirație. Deseori devenim blocați în carierele noastre profesionale, sub presiunea performanței, și trebuie să respirăm puțin. De obicei, acest lucru se întâmplă în jurul vârstei de 45 de ani, când apar întrebările despre scopuri: „Asta este tot? Chiar vreau să fac această muncă până la pensionare? Ce s-a întâmplat cu vechile mele pasiuni, de care am uitat?”. Un concediu sabatic ne poate schimba viața considerabil, dacă folosim această perioadă în mod productiv. Poate conduce la o atitudine diferită față de activitatea de la locul de muncă sau chiar la o reorientare profesională. Unul dintre clienții mei a renunțat la o carieră foarte promițătoare în industria auto pentru a-și realiza un vis vechi: acela de a avea propriul restaurant. Chiar dacă traversează o perioadă dificilă deocamdată, el nu ar vrea să se întoarcă la vechea sa ocupație.

Nu oricine are posibilitatea de a obține un concediu sabatic; verificați dacă politica de resurse umane a companiei prevede așa ceva. Nu oricine are curajul de a risca.

Dacă lucrați într-un mediu extrem de dinamic, cum ar fi un start-up, o companie IT sau o mică afacere de familie, este mai dificil să luați o pauză, iar persoanelor din jur s-ar putea să nu le placă asta. Totodată, oportunitățile de carieră pot fi mai mici dacă reveniți. Cu siguranță vă veți confrunta cu venituri mai mici sau cu lipsa lor în această perioadă de timp. Vă puteți descurca? Aveți suficiente rezerve financiare pentru a rezista? Părăsirea companiei pentru o perioadă de timp poate fi mai ușoară într-o corporație mare, în care există mai multe opțiuni pentru ocuparea unui loc de muncă atunci când vă întoarceți.

Experiența mea mi-a demonstrat că cel puțin 30% dintre cei care pleacă într-un concediu sabatic nu vor să se mai întoarcă la același loc de muncă după aceea. Ar fi bine să aveți în vedere și această posibilitate. Seamănă puțin cu situația în care un expatriat revine dintr-o delegare internațională la o slujbă „normală” la sediul central - acest lucru poate fi, de asemenea, destul de dezamăgitor.

 

Gândiți-vă bine înainte de a solicita un concediu sabatic în compania în care lucrați (dacă există posibilitatea unui astfel de concediu), iată 5 întrebări la care să răspundeți:

 

  1. Care este scopul meu? De ce să fac astfel?
  2. Cât de importantă este cu adevărat cariera mea, pot accepta o perioadă de stagnare după ce mă întorc la birou?
  3. Pot fi sarcinile mele preluate cu ușurință de colegi în această perioadă, fără apariția unor decalaje semnificative?
  4. Am suficiente resurse financiare pentru a mă întreține?
  5. Cât de deschis sunt în fața lucrurilor imprevizibile care mi-ar putea schimba viața într-o direcție complet nouă?

 

Dacă este folosit în mod corect, un concediu sabatic poate fi un instrument foarte potrivit pe drumul către împlinirea de sine și fericirea personală.

 

 

Dr. Michael Schroeder

michael.schroeder@linarson.com