Volatilitatea din piețele internaționale a cuprins în ianuarie și piața de capital din România, iar activitatea investițională s-a intensificat pe fondul accentuării incertitudinilor externe. Printre factorii care au influențat decisiv piețele de capital în ianuarie se numără reașezarea unor strategii investiționale după un an 2021 record, ceea ce s-a tradus prin recalibrarea unor poziții deținute anterior de investitori, escaladarea evenimentelor privind situația tensionată din Ucraina, precum și reanalizarea așteptărilor investitorilor în ceea ce privește o rată crescută a inflației și anticiparea direcției băncilor centrale de a crește dobânda de referință.

Piața de capital din România s-a conectat în ianuarie la aceste tendințe, ceea ce a condus la creșteri record ale unor parametri de lichiditate ai Bursei de Valori București (BVB). La acest capitol se remarcă numărul de tranzacții, care a atins un nou record istoric în ședința de tranzacționare din 25 ianuarie, când au fost realizate 16.106 tranzacții cu toate tipurile de instrumente financiare la nivelul Pieței Reglementate și al Sistemului Multilateral de Tranzacționare. A fost pentru prima dată când a fost depășit pragul de 16.000 de tranzacții la nivelul unei ședințe bursiere. Recordul anterior fusese realizat în ședința din 24 august 2015, cu 15.981 tranzacții.

„Am început anul 2022 în forță după ce anul anterior piața de capital a înregistrat mai multe recorduri. Rezultatele foarte bune pe care le obținem se datorează acțiunilor depuse de către toți stakeholderii implicați în piața de capital. Este meritul tuturor participanților la piață uniți în jurul BVB pentru că împreună am făcut posibile o serie de performanțe fără precedent. Avem în față un an cu multe oportunități, dar și cu provocări pe măsură. România are șansa de a se poziționa ca un reper de stabilitate în regiune și de a fi o destinație atractivă pentru sursele de capital. În plus, piața de capital din România este pregătită să facă față oricăror provocări și a demonstrat acest lucru în multiple ocazii”, a declarat Radu Hanga, Președintele Consiliului de Administrație al Bursei de Valori București.

„Suntem bucuroși că una dintre prioritățile pentru 2022 pe care le-am anunțat chiar luna trecută a primit deja aprobarea Senatului României, iar proiectul urmează să fie dezbătut de Camera Deputaților. Simplificarea procedurilor fiscale pentru investitorii individuali prin introducerea sistemului de reținere la sursă a taxelor pentru câștigurile de capital va facilita accesul românilor la piața de capital. Avem oportunitatea istorică de a realiza în acest an unul dintre cele mai ambițioase proiecte naționale dedicate pieței de capital, cel al Contrapărții Centrale. Avem o oportunitate unică de a construi împreună un proiect românesc, care să dezvolte substanțial piața de capital românească. Într-un context internațional cu multe provocări, salutăm implicarea tuturor stakeholderilor în acest proiect de unitate și construcție”, a afirmat Adrian Tănase, Directorul General al BVB.

Piața de capital din România a înregistrat anul trecut unul dintre cei mai buni ani din istorie. Astfel, valoarea cumulată a tranzacțiilor cu toate tipurile de instrumente financiare de pe Piața Reglementată a depășit, în premieră, pragul de 20 miliarde lei, echivalentul a peste 4 miliarde euro.

 

Florin Cepraga, Senior PR Specialist, Bursa de Valori București