București – 4 martie 2022. TheBizz este o publicație de afaceri, așa că nu intenționez să expun aici chestiuni de politică și război, doar observ că evenimentele din ultimele zile au însemnat o catastrofă pentru toți cei implicați. Simpatia mea se îndreaptă către victimele acestui război abominabil, oriunde s-ar afla. Speranța mea este încurajată de omenia demonstrată de toți cei care încearcă să ajute victimele directe ale luptei. În mod clar, această calamitate inutilă ne va afecta pe cei mai mulți, dacă nu pe toți, într-o măsură mai mare sau mai mică. În acest moment, îmi vin în minte cuvintele lui John Donne:
„Niciun om nu este o insulă izolată; fiecare om e o fărâmă de continent, o bucată de țărm; un singur bulgăre de i-ar smulge marea și Europa ar fi împuținată, cum ar fi orice petec de pământ, moșia ta ori a prietenilor tăi; cu moartea fiecărui om mă simt mai sărac, căci eu sunt o parte a omenirii.
Și de aceea nu trimite niciodată pe nimeni să întrebe pentru cine bat clopotele; pentru tine bat.”
În momentul în care scriu acest text, se pare că lucrurile s-ar putea înrăutăți înainte de a se îmbunătăți, dar cert este că lumea s-a schimbat și, odată cu ea, s-a schimbat și lumea afacerilor. Catastrofa s-a întâmplat. Ne putem plânge că s-a întâmplat, dar afacerile în special trebuie să găsească o cale înainte în această lume nouă.
Am văzut sancțiuni aplicate pentru două state europene și băncile acestora deconectate de la sistemul financiar global. Companiile din Marea Britanie și din UE trebuie în mod cert să înțeleagă cum să navigheze în condițiile acestor noi restricții în relațiile comerciale cu Federația Rusă și Belarus, și să respecte sancțiunile legale aplicate persoanelor și companiilor desemnate. Rapiditatea cu care sancțiunile au fost impuse – și aplicate – în ultimele zile sugerează că ar fi prudent să se considere acest lucru drept o „activitate în desfășurare” care trebuie monitorizată în mod activ. În Marea Britanie, noua legislație privind criminalitatea economică este în curs de adoptare rapidă și există o listă publicată a celor care fac obiectul sancțiunilor financiare: https://www.gov.uk/government/publications/financial-sanctions-consolidated-list-of-targets.
Fără îndoială, vor exista unii care vor încerca să găsească o cale de a evita sancțiunile. De asemenea, companiile se pot aștepta să constate că se acordă o atenție mult mai mare surselor din care provin banii. Nu este momentul să relaxăm vigilența în cadrul controalelor împotriva spălării banilor și nici alte cerințe de tipul „cunoaște-ți clientul”.
Trebuie luat în considerare, de asemenea, un risc crescut în ceea ce privește reputația. Chiar dacă o anumită afacere poate fi derulată, vă doriți să fiți cunoscuți ca având de-a face cu persoane sau companii care sunt, în mod corect sau nu, legate în percepția publicului de cei care sunt responsabili pentru acte de agresiune, abuzuri ale drepturilor omului și așa mai departe?
Asigurările. Războiul (declarat sau nu) constituie o excludere uzuală din polițele de asigurare. Companiile ar trebui să își verifice acoperirea pe care o au și să își ajusteze operațiunile atunci când constată că nu dispun de o acoperire adecvată. O situație conexă este cea în care celor care închiriază active precum aeronave, nave și alte mijloace de transport le pot fi impuse restricții cu privire la locurile în care aceste active pot fi utilizate. În mare parte din teritoriul eurasiatic este posibil ca aviația civilă să sufere schimbări.
Cititorii cu intenții caritabile ai acestui articol vor dori, fără îndoială, să facă cât mai mult posibil pentru refugiați și alte victime ale războiului, dar vă rog să nu uitați că firmele au o capacitate mai mare de a genera resursele necesare pentru ajutor dacă funcționează bine. Există deja perturbări economice și vor exista învingători și învinși, ca în orice altă criză. Totuși, există și un alt risc crescut pentru funcționarea companiilor, cel al securității cibernetice. Acest lucru nu ar trebui să fie ceva nou pentru cititori, dar nu ar fi nimic surprinzător dacă atât factori din mediul public, cât și din cel privat, ar deveni mai activi în încercarea de a perturba afacerile și societatea în general. Unele companii ar putea fi deja la curent cu site-ul web al Centrului Național de Securitate Cibernetică din Marea Britanie, dar pentru cele care nu sunt, iată adresa: https://www.ncsc.gov.uk/guidance/actions-to-take-when-the-cyber-threat-is-heightened . Site-ul web include consiliere adaptată persoanelor fizice și IMM-urilor, precum și companiilor mai mari.
Sper că vom avea toți zile mai bune. Între timp, trebuie să ne asigurăm că firmele funcționează și generează resursele necesare pentru a finanța protecția libertăților și a prosperității de care avem norocul să ne bucurăm, precum și pentru a oferi sprijin pentru cei care nu sunt la fel de norocoși ca noi.