În data de 1 noiembrie 2022 s-a deschis Consulatul Onorific al Greciei la Constanța. Domnul Christodoulos Seferis, Președintele Camerei de Comerț Bilaterale Eleno-Române, împreună cu membrii Consiliului de Administrație al Camerei, au fost onorați să răspundă invitației Excelenței Sale, Ambasadorul Greciei la București, doamna Sofia Grammata, și a domnului Theodoros Skandalidis, consul onorific al Greciei la Constanța.
Fie că este vorba de domeniul apei, al energiei solare și eoliene sau de sectoare relativ noi, cum ar fi e-mobility sau „răcirea cu energie solară”, energia sustenabilă obținută din surse regenerabile a devenit de o importanță enormă în Austria în ultimii ani, chiar decenii. Companiile austriece au acumulat un know-how deosebit în aceste sectoare și sunt adesea lideri de piață pe segmentul lor.
Companiile germane din România declară că situația lor economică este bună sau satisfăcătoare, deși cele mai multe dintre ele văd înrăutățindu-se contextul internațional în următoarele 12 luni, potrivit sondajului realizat în luna octombrie 2022 de Camera de Comerț și Industrie Româno-Germană (AHK România).
Ați investi într-o afacere care nu este sustenabilă? Întrebarea poate părea absurdă la prima vedere – cu siguranță, în prezent, toate afacerile ar trebui să fie sustenabile, nu-i așa? Oricât de surprinzător ar părea, răspunsul este „nu neapărat” sau, cel puțin, „nu neapărat în toate privințele”.
Putem spune, fără vreo ezitare, că Uniunea Europeană se află în avangarda luptei cu poluarea. Eforturile de a reduce emisiile vizează, în mod evident, și cel mai mare poluator la nivel urban – automobilul. Dacă anul 2035, momentul în care la nivel european vom mai putea achiziționa doar automobile electrice, nu este sinonim cu ziua de mâine, ce se mai întâmplă până atunci?
Cei mai mulți dintre noi am auzit despre noul fenomen la modă „marea demisie” care provine din America. Acesta descrie o mișcare în masă a angajaților din America, care demisionează de la locul de muncă la scurt timp după încheierea pandemiei COVID.
De aproape trei ani trăim cu sufletul la gură și cu ochii pe orizonturile care par din ce în ce mai întunecate. Pandemia COVID-19 ne aruncase într-o mare de incertitudine și în criză economică. Dar războiul care continuă în Ucraina provoacă semnificative perturbări economice la nivel global, alimentând o inflație care se păstrează la cote foarte amenințătoare. Iar teama de război nu ne-a părăsit.
Oafacere poate să prospere chiar și în ani marcați de provocări și instabilitate? Răspunsul este da! Proprietar, manager și dezvoltator de logistică de înaltă calitate și imobiliare semi-industriale, compania VGP și-a continuat traiectoria ascendentă în 2022, an pe care îl încheie cu performanțe peste așteptări. O parte a succesului poate fi atribuită cu siguranță faptului că VGP este un model de afacere de familie dezvoltat pe principii solide, care s-a extins treptat până la amprenta actuală, ajungând astăzi să fie prezentă în 19 țări europene, inclusiv în România, țară cu un loc important în cadrul grupului.
În majoritatea cazurilor, să recunoaștem, oamenilor nu prea le plac schimbările. Ei vor să facă lucrurile în continuare așa cum le făceau înainte. Dar, dacă aplici presiunea adecvată, vor fi constrânși să încerce alte metode. Acesta este motivul pentru care crizele acționează întotdeauna ca agenți foarte eficienți ai schimbării.
În contextul exercițiului de construcție a bugetului de stat pentru 2023, ca în fiecare an, AmCham România semnalează importanța respectării unor principii fundamentale care trebuie să ghideze acest proces.