Ce au în comun un Mercedes-Benz Clasa G, un BMW 530e Plug-In Hybrid și un Jaguar I-Pace electric? Toți trei provin din Austria! Pentru că toate componentele necesare unei mașini și chiar vehicule întregi, cum ar fi mașina de teren cu stea, sunt produse în țara alpină. Cu 109.500 de vehicule de pasageri produse în 2020, Austria este un producător relativ mic în comparație cu România, care a fabricat 438.107 de unități în același an. Cu toate acestea, în calitate de furnizor de piese și tehnologii pentru vehicule, Austria este un jucător important.

 

Conectat la nivel internațional și inovator

 

Situată în inima unei industrii auto din CEE în creștere, industria austriacă a automobilelor oferă servicii clienților săi în multe domenii, cum ar fi construcția de șasiuri, electricitate și electronică, motoare sau servicii. Cu o rată de export de aproximativ 90%, industria auto austriacă este extrem de orientată pe plan internațional. Dintre toate exporturile auto austriece, aproape jumătate se îndreaptăă către Germania. Numărul mare de situri de producție ale corporațiilor auto germane din Austria oferă dovezi suplimentare ale legăturilor puternice dintre industriile celor două țări. Mai mult de jumătate din toate mașinile noi produse de BMW Group își au „inima” produsă în fabrica BMW din Steyr.

Având în vedere că industria auto austriacă este concentrată în principal în două clustere de automobile, companiile sunt încurajate să își adune ideile și să lucreze la comun pentru soluții inovatoare de produse și procese de producție. În ultimii 25 de ani, industria automobilelor austriece a beneficiat de investiții de 7,8 miliarde EUR, din care 666 milioane EUR numai în 2020. Domeniile de specializare includ ingineria și construcția de prototipuri, dezvoltarea și producția de motoare cu ardere și unități complexe cu patru roți.

Mai mult decât atât, Austria investește în viitorul mobilității. În decursul a patru ani, numărul înmatriculărilor anuale de vehicule noi cu acționare alternativă a crescut de cinci ori la peste 53.000 în 2020. Fiind un lider european în construcții ușoare eficiente din punct de vedere al utilizării resurselor și economisirea energiei, Austria Superioară se clasează într-o comparație cu 50 de regiuni europene de top pe locul al 19-lea în zona de construcție ușoară și al 3-lea în ceea ce privește domeniul compozitelor metalice. Pe lângă universitățile tehnice care oferă servicii de top pentru sectorul auto, peste 50 de alte facilități de cercetare și / sau instituții non-universitare din Austria sunt parteneri de cooperare pentru companii. În plus, tehnologie de vârf din Austria este utilizată în toată lumea în domeniul conducerii autonome. De exemplu, compania austriacă BECOM a dezvoltat o platformă revoluționară, scalabilă și sigură, care poate fi utilizată de producătorii și furnizorii de vehicule din întreaga lume.

 

Perspectivă

 

Poziția Austriei ca lider în domeniile mobilității viitorului și a producției de vehicule îi conferă un avantaj competitiv pentru anii următori. Având în vedere nivelul ridicat de investiții în cercetare în industria auto (anual se cheltuiesc aproape 25.000 EUR pe loc de muncă în industria auto pentru cercetare), ne așteptăm ca Austria să contribuie la soluțiile de mobilitate de mâine.

În perioada 8-10 noiembrie, ADVANTAGE AUSTRIA România organizează un Austrian Showcase pentru industria auto. Companiile austriece se reunesc cu companiile românești și vizitează site-urile de producție în perspectiva unor viitoare cooperări sau parteneriate de afaceri. Interesat? Contactați-ne la Bukarest@advantageaustria.org.

 

Echipa ADVANTAGE AUSTRIA București