Yitzhak Hagag este co-fondator și acționar al Hagag Development Europe, dar și președinte și cofondator al Hagag Group din Israel, ambele companii listate la Bursa de Valori din Tel Aviv. Pregătirea academică și cei aproape 20 de ani de experiență pe piețele imobiliare internaționale și piețele de achiziții îi oferă nu doar capabilitatea, ci și cadrul perfect pentru a identifica potențialul de dezvoltare și de creștere al economiilor emergente. Executivul este licențiat în Drept și Administrație, deține o diplomă de Master în domeniul juridic, și are un fler excepțional pentru dezvoltări imobiliare de nișă, atribute care i-au atras atenția către România – o piață pe care o consideră deosebit de interesantă, cu premise extraordinare de creștere, în special pentru dezvoltarea de proiecte high-end.

Ați deschis biroul din România în anul 2017. Care sunt principalele argumente care au stat la baza deciziei de a intra pe piața românească? Cât de mult a evoluat sectorul local de real estate în acești 5 ani?

Decizia de a accesa și, implicit, de a investi pe termen lung în România a venit, pentru noi, într-un moment în care eram în căutare de noi oportunități în afara Israelului. Uitându-ne înspre piețele europene, aici am identificat un potențial real de creștere și de dezvoltare, precum și segmente de business mai puțin explorate și exploatate, cum este cel al regenerării urbane prin reconversia clădirilor vechi. Zonele de centru și nord ale Bucureștiului au fost cele mai atractive pentru noi până acum și am simțit că le putem aduce valoare adăugată prin know-how-ul și experiența noastră internațională. Și, cu toate că sectorul imobiliar local a evoluat vizibil în ultimii cinci ani de când am deschis biroul din capitală, România își păstrează trăsăturile unei piețe emergente și are încă multe de oferit. Dacă ne uităm cu atenție la cum s-a schimbat Calea Victoriei și întreaga zonă de centru pe parcursul ultimilor doi ani, nu putem să nu ne gândim la cum ar putea arăta centrul orașului în următorii 10-15 ani dacă din ce în ce mai multe clădiri vechi ar fi renovate și readuse la frumusețea de odinioară. Iar în vremuri mai recente, am început să ne uităm și către zona de Est ca la o locație cu foarte mult potențial de dezvoltare, dat fiind faptul că stocul de unități locative este învechit și există destul de multe platforme industriale dezafectate care pot fi refuncționalizate și convertite în ansambluri de locuințe noi.

Totodată, atunci când am ales să investim în România, ni s-a părut foarte interesantă dinamica dintre cerere și ofertă. Și nu mă refer doar la cererea pentru proprietăți rezidențiale, ci și la cererea pentru spații de birouri moderne, retail sau logistică. Pe segmentul rezidențial, de pildă, cererea depășește oferta. Mai ales atunci când vine vorba despre proiecte medium-high, poziționate în zone bune ale orașului, și în special dacă discutăm despre dezvoltări premium și upper-premium. Și mă bucur să văd că, după aproximativ un an și jumătate în care activitatea de leasing fie s-a situat pe un curs de creștere negativă, fie a stagnat temporar, și piața spațiilor de birouri a reintrat pe un trend de creștere. Încă din Q1 2022 am remarcat o dinamică a închirierilor vizibil mai animată și un volum în creștere al cererii, concentrat, cu precădere, pe centrul Bucureștiului. Putem valida interesul chiriașilor pentru zonă chiar prin exemplul propriu, pentru că Hagag Development Europe deține trei clădiri de birouri, toate în centrul capitalei, dintre care, H Victoriei 109, primul nostru proiect office, care a atins gradul maxim de ocupare în această vară.

Ce cred, totuși, că nu s-a schimbat prea mult în ultimii ani – sau cel puțin nu în bine, sunt birocrația excesivă și lipsa de predictibilitate. Totodată, în capitală mai există și eterna problemă a PUZ-urilor, care vine la pachet cu blocarea autorizațiilor de construire și la care se adaugă indiferența autorităților locale față de propunerile și proiectele investitorilor care vin cu soluții concrete pentru o dezvoltare sustenabilă a orașului. Iar aceste lucruri nu doar că descurajează investițiile, ci creează prejudicii economiei și întregului ecosistem urban.

Pe o piață imobiliară din ce în ce mai efervescentă, care este viziunea companiei dvs. și ce elemente esențiale vă diferențiază de alți investitori de profil?

Recent m-am văzut în situația de a răspunde fix la această întrebare și reiau cu plăcere răspunsul acum, și ori de câte ori va fi nevoie: viziunea companiei noastre se bazează pe filosofia perfecțiunii. Perfecțiunea este cea care conturează și distinge fiecare proiect pe care îl dezvoltăm. La fel și locațiile pe care le alegem. Grupul nostru de companii deține și operează un portofoliu național de active cu o valoare de piață estimată la peste 300 de milioane de euro și suntem implicați în achiziția, renovarea și dezvoltarea mai multor proprietăți cu poziționare excelentă în București și în alte orașe principale din România. Portofoliul nostru local înglobează proiecte unice care deservesc multiple segmente ale industriei, de la dezvoltări noi și inovatoare, semnificative din punct de vedere arhitectonic, la clădiri cu valoare istorică pe care le renovăm cu atenție și pasiune și care redefinesc imaginea de ansamblu a Bucureștiului. Mai mult decât atât, suntem, în prezent, singurul dezvoltator de pe piața locală care plasează investiții semnificative în dezvoltarea și creșterea segmentului de nișă al reînnoirii urbane prin reconversia clădirilor vechi, cu prezență arhitecturală unică și valoare de patrimoniu. Deținem cinci astfel de proprietăți – dintre care un monument istoric, și ne dorim ca pe viitor să mai adăugăm în portofoliu și alte investiții de acest gen. Astfel, prin eforturile noastre, contribuim activ la evoluția și creșterea susținută a sectorului imobiliar, în vreme ce proiectele noastre sunt reprezentative pentru identitatea istorică și culturală a orașului.

De asemenea, ne concentrăm foarte mult și pe zona de servicii și servisare post-vânzare. Așadar, nu suntem doar dezvoltatori, ci și administratori. Pentru proiectele noastre rezidențiale oferim servicii de administrare a imobilului și management al proprietății, precum și servicii de concierge personal, și ne dorim ca în curând să lansăm și un concierge de business, dedicat exclusiv chiriașilor noștri din clădirile de birouri.

În opinia noastră, în paradigma actuală, unde clientul – indiferent că vorbim despre rezident, investitor sau chiriaș - este extrem de atent la locație, la facilități, la calitatea construcției și a finisajelor, la eficiența energetică a clădirii, la impactul pe care dezvoltările noi le au asupra mediului înconjurător, la servicii și la siguranța tranzacției în sine, dezvoltatorii care au o viziune pe termen lung și o politică investițională bine articulată sunt cei care vor prevala, contribuind la maturizarea industriei de real estate.

Hagag Development Europe este în prezent un jucător bine poziționat pe piața din București, atât pe segmentul rezidențial, cât și pe cel de office. Care este potențialul imobiliar și ce oportunități oferă Bucureștiul în prezent, comparativ cu alte capitale europene?

Spuneam mai devreme că Bucureștiul are, din punctul nostru de vedere, un potențial enorm. Iar dacă mai sus discutăm despre cerere și ofertă, aș aminti acum amalgamul de clădiri vechi și ponosite lăsate în paragină, dar care ascund o eleganță arhitectonică deosebită și care ar fi păcat să nu fie valorificate. Mai mult, faptul că sunt prezente pe piața locală multe companii internaționale generează automat noi oportunități de business și de creștere. Discutăm despre branduri puternice ale căror contribuție este reprezentativă pentru dezvoltarea întregului oraș, care creează noi locuri de muncă și aduc beneficii tangibile pentru comunitate. Pentru noi, ca investitor și dezvoltator de proprietăți imobiliare, toate acestea favorizează alocarea de noi investiții și dezvoltarea de noi proiecte, indiferent că vorbim despre rezidențial, office, retail sau hoteluri.

La finele anului trecut ați anunțat achiziția hotelului Susai din Predeal. Intenționați în viitor să vă extindeți operațiunile pe segmentul hotelier? Puteți oferi detalii în acest sens?

Da. În acest sens prospectăm activ piața și ne uităm atât la clădiri existente, cât și la terenuri situate în zone cu potențial turistic ridicat. În paralel, lucrăm la dezvoltarea conceptului H Susai, care va fi, atât din punct de vedere al construcției, cât și al facilităților pe care dorim să le implementăm aici, un proiect extrem de complex și în același timp unic în România.

Care sunt obiectivele și planurile de dezvoltare ale Hagag Development Europe pe piața românească, pe termen mediu și lung?

mânem constanți în ceea ce privește obiectivele de creștere și dezvoltare și urmărim să ne consolidăm prezența pe piața locală, atât pe segmentele rezidențial și office, cât și pe zona comercială. Mai mult, lucrăm în prezent la marketarea unui nou produs care va fi dedicat segmentului de spații de birouri și care se adresează cu precădere antreprenorilor, expaților, celor care derulează proiecte pe termen fix în România, companiilor prezente pe, sau care doresc să acceseze piața locală și care sunt în căutarea unui spațiu de birouri modern și inspirațional, cu poziționare ultracentrală, dar care și-ar dori să poată accesa rapid și alte servicii care să le asigure o bună funcționare a afacerii. Vorbim despre un produs gândit să funcționeze ca un „one-stop-shop for business”, unde clienții au la dispoziție, pe lângă un spațiu de lucru modern și „all inclusive”, și un catalog complex de servicii, care să contribuie semnificativ din punct de vedere al eficientizării costurilor operaționale și nu numai.

Un interviu de Ioan Dornescu